alles-in-een-pan
Eigenlijk behoeft u de titel ‘Alles in één pan’ niet al te letterlijk op te vatten. Voor ‘pan’ kunt u invullen: vleespan, koekenpan, wok, glazen ovenschaal, aardewerken schaal of kookpot. De rest van de titel blijft onveranderd gehandhaafd. We doen werkelijk alles bij elkaar; laten alles bij elkaar en laten het vervolgens samen gaar worden. Daarbij stappen we af van de gedachte aan de kruimige aardappelen, de met maïzena aangemaakte groenten en het zacht gestoofde lapje vlees. We richten de blik over de ooster- en zuidergrenzen en gaan te leer in de uitheemse keukens, waar de kunst van het koken vaak op hoger peil staat dan in de onze. Ofschoon de beoefenaren van die kunst hiertoe vaak door de nood werden gedwongen. De juiste vermenging van smaken, het combineren van vlees met groenten en vruchten, of van vis met vlees en vruchten, met daaraan toegevoegd de passende aromatische kruiden is iets dat slechts door oefening geleerd kan worden. Met wat durf en fantasie kunt u op de recepten in deze categorie nog vele variaties vinden en bedenken, waarmee u bij huisgenoten en gasten zeker eer zult inleggen. Voor straks veel eet plezier.
Alles in één pan
- Kipdrumsticks in fijngekruide kokossaus (opor)
- Hutspot met lamsvlees en oude kaas
- Lasagne met spitskool en tomatensaus
- Gestoofd varkensvlees met rijst en sperziebonen
- Nasi met pittige kaasomeletreepjes
- Californische rijstschotel
- Kapucijners met rundvlees en paprika
- Kippenlevertjes met aardappelblokjes en maïs
- Boerenpannetje
- Hete kip met courgette en linzen
- Bruine bonen met chorizo
- Romige pasta met prei en courgette
- Snelle chilli
- Rode bonenpot met shoarmavlees
- Visgoulash
- Kabeljauw op z'n Biskaais
- Spaanse rijstschotel
- Bretonse bonenschotel
- Gentse stoverij
- Vlaamse stoofkarbonaden
- Aardappelkoek met ham en kaas