asperges
Er bestaan witte asperges en groene asperges. De eerste zijn onder de grond gegroeid en uit het licht gehouden, de tweede hebben wel de zon gezien. In noordwest-Europa zijn de witte asperges het meest gebruikelijk, in landen als Italië de groene asperges. Ook komt de asperge in het wild voor in duinstruweel en langs rivieren. Het aspergeseizoen is betrekkelijk kort; in Nederland ongeveer twee maanden. De eerste asperges steken in de lente de kop op (naargelang de temperaturen in februari of begin maart). Traditioneel wordt er geoogst vanaf de tweede donderdag van april tot 24 juni (St. Jan). Hierna wordt de plant met rust gelaten om deze de tijd te geven om te groeien, zodat er nieuwe energie wordt opgedaan voor het volgende jaar. De(zonne-)energie wordt opgedaan door het bovengrondse groene aspergeloof. Buiten het seizoen zijn er volop goede asperges in pot en blik te verkrijgen. Op deze pagina erg lekkere recepten met asperges. Maak ze toe en geniet ervan !
Asperges
- Een kaas-asperges-soufflé als een volledige maaltijd
- Gevulde kipfilet met asperges en dragonsaus
- Salade van asperges met gerookte zalm
- Asperges met romige dressing en krokante spekreepjes
- Asperges met krab en dille
- Asperges met kervel en ham
- Asperges met een Italiaans tintje
- Asperges met citroen en nootmuskaat
- Asperges met Beaujolaissaus
- Asperges met tagliatelle en kip
- Asperges met roereieren
- Asperges met gebakken gamba's en hollandaisesaus
- Roerbakken asperges op Thaise wijze
- Asperges met mierikswortelroom
- Asperges á la flamande
- Asperges met aspergesaus gerookt kipfilet
- Roergebakken oosterse asperges met kip
- Asperges met ei en kruidenolie
- Aspergeschotel met blauwe kaas en spekjes
- Asperges met beenham en krieltjes
- Klasieke asperges