Slagroomtruffels 2

home > bonbons > Slagroomtruffels 2

Breng de slagroom met het snufje zout en het (in de lengte) opengesneden vanillestokje tegen de kook aan en laat het op een laag pitje of op een kookplaatje 20 minuten broeien (dus niet koken!), zodat de vanille in de slagroom trekt. Roeren hoeft niet. Haal nu de pan van het vuur en voeg de suiker toe. Roer net zo lang tot de suiker volledig is gesmolten. Laat het geheel afkoelen tot kamertemperatuur (voor de vulling van de truffels is het erg belangrijk dat de boter en de slagroom/suikerstroop op kamertemperatuur zijn, anders kan het mengsel gaan schiften). Doe nu de boter in een kom en mix net zo lang tot de boter licht van kleur is. Voeg nu beetje bij beetje de slagroom/suikerstroop toe en blijf nog even mixen. Doe het mengsel in een spuitzak en spuit op bakpapier kleine, ronde of rechte vormpjes en vries ze in. Na drie kwartier zijn ze bevroren. Smelt ondertussen au-bain-marie (dit houdt in: in een pannetje, boven een pan met heet water verwarmen) de pure chocolade, totdat deze ongeveer 40 graden is. Haal het pannetje van het vuur. Dompel nu een voor een de vullingen, op een vork liggend, eerst onder in de gesmolten chocolade (je kan de overtollige chocolade van de vulling ?afkletsen? door de vork op het oppervlak van de chocolade te slaan) en dan in de cacaopoeder. Het handigste is om hiervoor een groot bord te gebruiken, zodat je de truffels goed kan rollen in de cacao. Haal niet meer dan 10 vullingen tegelijk uit de vriezer, anders smelten ze voordat je ze in de chocolade kan doen. Als de chocolade gestold is, kan je de overtollige cacao met een zeef van de truffels afschudden. Bewaar de truffels in de koelkast.





Ingrediënten voor 4 personen

200 gram kristal suiker
½ liter slagroom
een snufje zout
1 vanillestokje
180 gram boter (op kamertemperatuur)
500 gram pure chocolade
cacaopoeder (je hebt echt een heel pak nodig, waar uiteindelijk maar heel weinig van wordt gebruikt)
spuitzak met gladde spuitmond
bakpapier