Gegratineerde stamppot met spruiten en prei
home > boodschappen > Gegratineerde stamppot met spruiten en prei
Voorbereiden:
Schil de aardappels, was ze en snijd ze in stukjes. Maak de spruiten schoon. Snijd de prei in ringen van 1 cm breed en was ze.
Bereiden:
Kook de aardappelstukjes ongeveer 10 minuten in iets gezouten water. Voeg dan de hele spruiten, de prei en de knoflook uit de knijper toe. Laat aardappels en groenten nog eens circa 5 minuten zachtjes koken. Controleer of de aardappels gaar zijn. Giet aardappels en groenten af. Laat alles nog even droogstomen. Schep voorzichtig de olijfolie door het mengsel. De aardappelstukjes moeten heel blijven. Schep de stamppot in een voorverwarmde schaal en strooi er royaal versgemalen peper over. Bestrooi de stamppot met de geraspte kaas en zet de schaal enkele minuten onder de ovengrill. Dien op zodra de kaas gesmolten is en bubbelt.
Tip:
Van deze stamppot met spruiten en prei kan ook een niet-vegetarisch gerecht worden gemaakt door er stukjes gekookte ham door te scheppen.
Wijnadvies:
Zoek een lichte fruitige rode wijn, bijvoorbeeld een Beaujolais (14-15°C) of juist een witte wijn: een Zuid-Afrikaanse Chenin (Steen) of een Italiaanse Soave (7-9°C).
Bereidingstijd:
ca.30 minuten
Voedingswaarde per persoon:
eiwit 11g
vet 19g
koolhydraten 32g
kcal (kJ) 343
Ingrediënten voor 4 personen
750 g aardappels (afkokers)
400 g spruiten
2 preien
peper en zout
1 teen knoflook
circa 4 eetl. olijfolie (extra vergine)
100 g geraspte extra belegen kaas