Hamlapjes met tomaat en prei uit de oven

home > boodschappen > Hamlapjes met tomaat en prei uit de oven

Voorbereiden:
Dit kan eventueel een dag van tevoren. Verhit de olie in een braadpan en bak het vlees rondom goudbruin. Voeg de knoflook en prei toe en bak deze 3 minuten mee. Giet de tomaten met sap en de vleesfond of bouillon erbij en stoof alles zachtjes met deksel 45 minuten. Voeg de laatste 5 minuten de krieltjes toe. Maak het gerecht verder op smaak met zout en peper.

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200°C. Schep het gerecht in de ovenschaal. Bestuif het aanrecht of werkvlak met bloem. Leg de deeglapjes iets over elkaar en rol ze uit tot de deeglap iets
groter is dan de ovenschaal. Leg het deeg als een deksel over de schaal en plak het met een beetje water over de rand vast. Maak in het midden van de deeglap een gat van 1-2 cm zodat de stoom kan ontsnappen. Bestrijk het deeg met het ei. Plaats het gerecht in het midden van de oven en bak het deeg in circa 25 minuten goudbruin. Serveer het gerecht uit de oven.

Tip:
Serveersuggestie: Lekker met een groene salade met witte en blauwe druiven, kerstomaatjes en een dressing van olijfolie, sinaasappelsap en gehakte verse tijm.

Bereidingstijd:
ca.90 minuten

Voedingswaarde per persoon:
eiwit 49g
vet 44g
koolhydraten 38g
kcal 740





Ingrediënten voor 4 personen

eetl. olijfolie of zonnebloemolie
1 kg magere hamlappen,
in dobbelstenen
3 teentjes knoflook,
gepeld en in plakjes
500 g prei, in stukjes van 2-3 cm
2 blikken gepelde tomaten
op sap (800 g)
1 potje vleesfond of 400 ml
vleesbouillon
450 g voorgekookte krieltjes
(koelvers)
zout en versgemalen peper
2 eetl. bloem
6 plakjes diepvries bladerdeeg,
ontdooid
1 ei, losgeklopt

(ronde) ovenschaal, inhoud 2 l