Haringtartaar met bieslookcrème
home > boodschappen > Haringtartaar met bieslookcrème
Voorbereiden:
Verwijder het staartje en graatje van de haring en zet de haring in de koelkast of even in de diepvries. Boen de limoen of citroen onder heet water schoon en halveer de vrucht. Pers één helft en snijd de andere helft in partjes voor de garnering. Hak de augurken fijn. Snijd de koude haringen in miniblokjes of stukjes. Meng deze met 1 eetlepel citroen- of limoensap, augurk, kappertjes, peterselie en versgemalen peper. Zet dit mengsel 15 minuten in de koelkast. Meng de crème fraîche met bieslook en gemalen peper. Verdeel de veldsla in een cirkel over 4 borden.
Bereiden:
Vet de ring of steker licht in met olie. Zet het vormpje in het midden op het bord. Vul het met 1/4 deel van het haringmengsel en druk het stevig aan met de bolle kant van een theelepel. Verwijder het vormpje. Doe hetzelfde bij de andere borden. Verdeel de bieslookcrème erover en leg er partjes limoen of citroen bij.
Tip:
Vul de ring of steker eerst met een dun plakje gekookte rode biet of geroosterd brood voordat de haringtartaar erin gaat.
Variatie:
Lekker met geroosterd bruinbrood of dungesneden roggebrood.
Wijnadvies:
Extra lekker met een fino of manzanilla sherry, een Duitse Classic Riesling of een Elzasser pinot blanc.
Bereidingstijd:
ca.30 minuten
Voedingswaarde per persoon:
eiwit 16g
vet 20g
koolhydraten 3g
kcal (kJ) 256
Ingrediënten voor 4 personen
6 haringen
1 limoen of citroen
3 augurken
1 eetl. kappertjes
1 eetl. gehakte peterselie (vers of diepvries)
versgemalen peper
1 bekertje (125 ml) crème fraîche
1 eetl. gehakte bieslook (vers of diepvries)
veldsla of andere fijne slasoort
olie om in te vetten
kookringen of gladde koekjessteker ø ca. 8 cm