Saarlandse aardappelschotel met champignons

home > boodschappen > Saarlandse aardappelschotel met champignons

Voorbereiden:
Verwarm de oven voor op 200ºC. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Besprenkel ze met citroensap. Schil de aardappels en snijd ze in zo dun mogelijke plakjes. Smeer een vuurvaste schaal in met boter. Verwijder de korsten van de kaas. Snijd de kaas in plakjes.

Bereiden:
Leg een laagje aardappelplakjes op de bodem van de schaal. Strooi er een beetje komijnzaad en zout en peper op. Voorzie deze laag van wat champignonplakjes en een beetje peterselie. Leg opnieuw een laag aardappels in de schaal. Ga door met het maken van laagjes. Elke aardappellaag wordt bestrooid met zout, peper en komijn. De laatste laag bestaat uit aardappelplakjes die met zout, peper en nootmuskaat worden bestrooid. Giet de room in de schaal. Leg de kaas op de bovenste laag. Zet de schaal, afgedekt met aluminiumfolie, ongeveer 50 minuten in de oven. Verwijder na 40 minuten de folie. Prik met een vork in de aardappels om te controleren of ze gaar zijn.

Tip:
Gebruik in plaats van Münsterkaas een trappistenkaas of geraspte extra belegen kaas.

Wijnadvies:
Jonge Chianti uit Toscane of een Valpolicella uit Veneto zijn hier de geslaagde disgenoten (15-17ºC).

Bereidingstijd:
ca.20 minuten

Voedingswaarde per persoon:
eiwit 17g
vet 38g
koolhydraten 26g
kcal (kJ) 514





Ingrediënten voor 4 personen

300 g champignons
1 eetl. citroensap
500 g aardappels
(vastkokers)
20 g boter
200 g Münsterkaas
2 theel. komijnzaad
zout en peper
2 eetl. fijngehakte
peterselie
snufje geraspte
nootmuskaat
250 ml room