Speklapjes met zuurkool, pruimen en prei

home > boodschappen > Speklapjes met zuurkool, pruimen en prei

Voorbereiden:
Gebruik voorgewelde pruimen. Of wel de pruimen een nacht enkele uren in water en laat ze uitlekken. Spoel de zuurkool af. Snijd de schoongemaakte prei in ringen. Smeer de speklapjes in met zout en peper. Snijd de randen hier en daar in om kromtrekken tijdens het bakken te voorkomen.

Bereiden:
Verhit de boter in een koekenpan en bak de speklapjes snel aan beide kanten aan. Temper de hittebron en bak de speklapjes ongeveer 10 minuten per kant. Ze zijn dan knapperig en lichtbruin van kleur. Kook de zuurkool met de pruimen in een bodempje water op een matige hittebron gedurende 20 minuten. Kook de laatste 5 minuten de prei mee en schep prei, zuurkool en pruimen door elkaar. Giet de groenten af. Voeg aan het braadvet in de koekenpan ongeveer 4 eetlepels water en de mosterd toe en breng aan de kook. Roer de aanzetsels los van de bodem. Verdeel de groente over de borden. Giet een beetje jus over de groente. Leg er een speklapje naast.

Tip:
Serveer aardappelpuree bij dit gerecht.

Variatie:
Vervang de speklapjes door karbonades.

Wijnadvies:
Voor de wijnliefhebbers een Duitse Riesling Classic, voor de bierliefhebbers een fris Limburgs of Belgisch bier.





Ingrediënten voor 4 personen

12 gedroogde pruimen
(zonder pit)
500 g zuurkool of dungesneden witte kool of spitskool
250 g prei
4 speklapjes van ca. 100 gram
zout en versgemalen peper
10 g boter
1 eetl. grove mosterd