Sukiyaki
home > de-aziatische-keuken > Sukiyaki
Snijd het vlees met een scherp mes in zo dun mogelijke plakjes. Leg de plakjes op een schaal. Laat ruimte vrij voor de groente en de noedels. Dek het vlees af met plasticfolie en zet de schaal in de koelkast.
Snijd de uien elk in 6 partjes. Snijd het onderste deel van de lente-uitjes in stukken van 4 cm. Verwijder het donkergroene bovenste gedeelte. Snijd de wortel in smalle reepjes van 4 cm. Snijd de paddestoelen doormidden. Snijd de kool in stukken en verwijder harde delen. Snijd de bamboescheuten in even grote reepjes als de rest van de groente. Snijd de tofu bij het vlees op de schaal.
Kook de noedels 3 minuten. Kook ze niet te gaar, anders vallen ze uit elkaar. Laat ze goed uitlekken en knip ze desgewenst met een schaar in korte stukken. Leg de noedels op de schaal.
Saus: meng sojasaus, runderbouillon, sake, mirin en suiker in een kommetje en roer tot de suiker is opgelost.
Dek de tafel met voor iedereen een kom, een kom rijst (zie tip), een kommetje met 1 losgeklopt ei, eetstokjes en een servet. Zet een gourmetstel of een elektrische koekenpan op tafel.
Verhit het gourmetstel of de elektrische koekenpan en vet lichtjes in met olie. Roerbak een derde van de groente (of minder) 2 minuten. Schuif de groente naar de rand van de pan. Schroei een derde (of minder) van het vlees aan beide kanten in 30 seconden dicht. Besprenkel het met wat saus. Meng wat noedels en tofu door het vlees en de groenten.
Neem met uw eetstokjes wat van de groente en het vlees uit de pan en haal het door uw losgeklopte, rauwe ei voor u het hapje eet. Als alles op is, verhit u de pan opnieuw en herhaalt u het proces.
Tip:
Sukiyaki wordt van oorsprong niet met rijst geserveerd, maar veel mensen geven hier toch de voorkeur aan.
Ingrediënten voor 4 personen
Recept uit: Indonesië, Thailand, China, Japan of India.
500 g entrecote, licht aangevroren
3 kleine uien
5 lente-uitjes
1 grote wortel
400 g kleine champignons
½ Chinese kool
180 g taugé
225 g bamboescheuten uit blik, uitgelekt
100 g stevige tofu
100 g verse shiratakinoedels
6 eieren
60 ml olie
Saus:
80 ml Japanse sojasaus
60 ml runderbouillon
60 ml sake
60 ml mirin
2 eetl. suiker