Erwtensoep met whiskey
home > erwtensoepen > Erwtensoep met whiskey
Was en prepareer de groenten:
Snijdt de knol in tweeën en schil hem van boven naar het midden, en snijdt deze vervolgens in dobbelstenen.
Snijdt de prei in ringen. Snijdt een ui grof. Snijdt de andere ui doormidden en stop in elke helft een kruidnagel. Snijdt selderij grof. Snijdt spek in blokjes. Wrijf het vlees in met peper.
Fruit het vlees stuk voor stuk aan in de te gebruiken pan en houdt dit warm op een schaal.
Fruit knoflook en ui aan, niet diepbruin laten worden !
Fruit knolblokjes en preiringen LICHT mee.
Doe het vlees weer in deze pan, opwarmen en afblussen met 1 liter warm water.
Doe de zwoerd, selderij, 3 liter water, 1 liter fond, erwten en kruiden erbij.
Laat 1 uur licht sudderen, af en toe roeren.
Na 1 uur op smaak afmaken: eventueel zout, cayennepeper en 1 scheut whiskey en/of citroensap toevoegen. Het vlees van de botten
afhalen, en eventueel vet verwijderen. In stukken snijden en weer in de soep doen.
Nog even laten sudderen, en water ter verdunning toevoegen.
Erwtensoep is goed in te vriezen (3 maanden).
Ingrediënten voor 4 personen
Pittig, goedgevuld.
1 liter fond,
2 eetlepels olie,
1 scheut whiskey,
snufje cayennepeper, 1 theelepel: witte peper, zwarte peper, tijm, rozemarijn,
2 laurierbladen, 2 kruidnagels, 2 verse knoflooktenen,
1 kg varkenspoot, 2 rookworsten, 6 ons gerookt spek aan een stuk met zwoerd, 7 ons hamschijf, 1 kg krabbetjes/ribstuk,
4 liter water,
1,5 kg spliterwten, 2 grote preien, 2 uien, 1 grote knolselderij, 1 bos selderij groen,
roggebrood en katenspek met mosterd