De klassieker: Hollandse appeltaart

home > gebak-en-snacks > De klassieker: Hollandse appeltaart

Meng bloem, basterdsuiker, boter, ½ ei en zout en kneed het mengsel snel tot een soepel deeg. Rol 4/5 deel van het deeg op een bebloemd werkvlak uit tot een cirkel van circa 32 cm doorsnede. Bekleed een ingevette springvorm van circa 24 cm doorsnede met het deeg. Meng voor de vulling de appels, rozijnen, kristalsuiker, citroenrasp en kaneel en schep de vulling op het deeg in de springvorm. Rol1/5 deel van het deeg uit tot een lap van circa ½ cm dik en snijd het in lange repen van 1 cm breed. Leg de repen deeg als een ruitpatroon op de vulling. Klop 1 ei los met 1 el water en bestrijk het deeg (ook de deegranden) hiermee. Bak de taart in circa 45 min. lichtbruin en gaar op het rooster in het midden van een voorverwarmde oven op 180°C. Laat de taart op een rooster afkoelen en serveer hem lauwwarm of koud met lobbig geklopte slagroom.





Ingrediënten voor 4 personen

175 g bloem, 90 g witte basterdsuiker, 130 g boter in blokjes, 1½ klein ei, snufje zout, circa 1 kg zure appelen (goudrenet) in stukjes, 75 g rozijnen, 75 g kristalsuiker, geraspte schil van 1 citroen, 1 theel. gemalen kaneel, circa l ¼ dl slagroom