gebak-koek-tulband-en-taart

Cakejes, Gebak is de naam voor lekkernijen die door bakken in een oven tot stand komen.

Men onderscheidt “nat” en “droog” gebak:

Nat gebak is een verzamelnaam voor alle gebaksoorten die als hoofdingrediënt slagroom, banketbakkersroom of crème hebben. Nat gebak mag maximaal 24 uur bewaard worden.
Droog gebak is een verzamelnaam van alle andere gebaksoorten. Deze soorten hebben een langere bewaartijd. Te denken valt aan gevulde koeken, rondo’s en peseegebakjes.
De bekendste soorten gebak zijn:

taart
gebakje
cake
tompoes
banket

Tips voor het bakken van een taart

Alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn.
Om het rijzen te vergemakkelijken, kunt u 1/4 van de hoeveelheid bloem
vervangen door zetmeel (bijvoorbeeld maïzena).
Verhouding per 3 eieren: 3 eieren nr. 4
100 g suiker
60 g bloem en maïzena
1 g zout
of: 3 eieren nr. 4
120 g suiker
120 g bloem en maïzena
1 g zout
hoe meer bloem, hoe meer kans op inzakken van het deeg.
Als u de eieren en de suiker klopt, moet u kloppen tot de massa als een
lint van de lepel valt.
Meng de bloem daar luchtig door.
Bak het deeg direct in een matig warme oven (bij een hoge temperatuur
rijst het gebak in het midden meer dan aan de zijkanten).
Inzakken voorkomt u door niet eerder dan na tenminste 15 minuten de oven
te openen en de taart na het bakken langzaam te laten afkoelen (laat de
ovendeur open staan).
Maak de bodem een dag van tevoren; dan kunt u hem gemakkelijker snijden.

Gebak, koek, tulband en taart