Erwtensoep van Marco

home > gerechten-met-bonen > Erwtensoep van Marco

Was de spliterwten, gooi eventueel lelijke stukjes weg en zet ze even in de week.
Snijd de worteltjes en de groene bladeren van preien af en snijd ze dan in de lengte door, en dan in stukjes van 2 of 3 centimeter, maak de laagjes prei los en was ze goed.
Schraap eventueel de wortels af en snijd ze in schijfjes van ongeveer 1 cm dik.
Snijd de selderieknol in plakken, schil die plakken en snijd ze in blokjes (gooi eventueel zachte stukken weg.)
Was de stengels bleekselderij en snijd ze in heel dunne plakjes.
Was de selderij en peterselie en knip ze fijn.
Doe de groenten en de tijm in een grote pan, voeg 1½ liter water toe en breng het aan de kook.
Voeg de spliterwten toe als het kookt, breng het opnieuw aan de kook, en laat het dan op laag vuur 2-3 uur koken, roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
Bak het spek nog even uit, drie kwartier of een uur voor het opdienen.
Verwarm de rookworst in bijna kokend water, laat een halfuur doorwarmen.
Kook een paar aardappelen bijna gaar en doe ze door de soep.
Breek de reepjes bacon in vier of vijf stukken en snijd de rookworst, en meng het door de soep.
Rooster eventueel wat bruinbrood, snijd het in stukjes en strooi het over de soep in de borden.





Ingrediënten voor 4 personen

3 stengels prei, gesneden
1 pond wortels (ongeveer 10) geschraapt en in schijfjes gesneden
4 stengels bleekselderij in dunne plakjes
1 selderieknol in stukjes
(eventueel) een bosje peterselie fijn geknipt
1 theelepel tijm
1½ liter water
1 pond spliterwten
een paar aardappels, geschild en in kleine stukken
1 rookworst
10 reepjes ontbijtspek of bacon even uitgebakken
een paar sneetjes bruin brood rooster en snijd in stukjes