Gekruide linzenstoofschotel
home > gerechten-met-bonen > Gekruide linzenstoofschotel
Verhit de olie in een grote steelpan. Voeg de ui, knoflook en gember toe en laat 5 minuten bakken. Voeg de kerriepasta toe en roer nog 2 minuten op een zacht vuur.
Doe de linzen, de komijn, de kurkuma, het zout en 1 liter water erbij. Breng aan de kook, dek de pan dan af en laat 10 minuten zachtjes sudderen. Voeg de aardappelen toe en laat 10 minuten koken. Voeg vervolgens de bloemkool toe en laat nog 10 minuten bakken. Doe de paprika en de tomaten erbij en laat 5 minuten sudderen.
Bereid ondertussen de bijgerechten voor. Meng de worteltjes, de chilipeper, het limoensap en de koriander voor de chutney in een dekschaal. Maak de raita. Snijd de bananen in schijfjes en doe ze in een kom. Voeg de yoghurt toe en bestrooi met de amandelen.
Voeg de spinazie toe aan de kerrie en laat 2 minuten koken, of tot de spinazie slap is. Voeg de koriander toe en serveer, samen met de chutney en de raita.
Variaties en tips:
U kunt de groenten variëren afhankelijk van wat er op dat moment verkrijgbaar is. Probeer bijvoorbeeld stukjes courgette en aubergine met of in plaats van de bloemkool, of voeg een kleine okra of sperziebonen toe aan de tomaten. U kunt meer peulvruchten toevoegen, zoals bijvoorbeeld zwartoogbonen en kikkererwten. Als u gedroogde peulvruchten gebruikt, laat ze dan een nacht weken in water, laat ze goed uitlekken en kook ze in kokend water gedurende 45-60 minuten of tot ze bijna gaar zijn. Doe ze dan bij de kerrie. Peulvruchten uit blik, goed uitgelekt, voegt u pas op het einde van de bereidingstijd toe.
Ingrediënten voor 4 personen
Aardappelen en bloemkool zijn een populaire combinatie in kerriegerechten en ze smaken heerlijk bij linzen in een mild gekruide saus. Serveer met een frisse wortelchutney en een raita van fruit en noten. Dit gezonde gerecht valt zowel bij vleeseters als bij vegetariërs in de smaak. Serveer met basmatirijst of met naanbrood.
2 eetl. zonnebloemolie
1 grote ui grofgesneden
1-2 teentjes knoflook uitgeperst
2 eetl. fijngesneden verse gember
2 eetl. milde kerriepasta
175 g rode linzen
1 theel. gemalen komijn
1 theel. kurkuma
1 theel. zout
400 g kleine, nieuwe aardappelen gehalveerd
1 kleine bloemkool, in roosjes verdeeld
1 rode paprika, zonder zaden en grofgesneden
4 tomaten, geschild en in vieren gesneden
225 g jonge spinazie
flinke handvol verse korianderblaadjes grofgehakt
Wortel-korianderchutney:
3 worteltjes grofgeraspt
1 groene chilipeper, zonder zaden en fijngesneden
sap van 1 limoen
2 eetl. fijngehakte verse koriander
Bananen-amandelraita:
2 stevige bananen
275 g magere yoghurt
50 g amandelschilfers geroosterd