Haringsalade met biet

home > haring-recepten > Haringsalade met biet

Bietensalade is zo’n typisch hollandse, zoetzure salade.
Niet zo moeilijk te maken en zeker niet tijdrovend. Tenminste, als je net als ik de rode bieten uit een pot haalt. Ik vind het te veel werk om ze voor een salade te koken en terug te koelen. De voorgekookte bieten zijn bij de meeste supermarkten al fijngesneden. Die vallen dus af, want zo verdwijnt er al smaak en bovendien wil het oog ook wat. Ik kies dus voor de hele plakken van Hak. Maar als jij een ander merk wil, ga je gang;-)
Meng de honing met de mayonaise en de mosterd. Breng het op de gewenste dikte met wat azijn.
Snijd de ui fijn en meng deze erdoor.
Snijd de haringen in stukjes en meng deze door de dressing.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd deze ook in stukjes. Doe ook deze in de salade.
Laat de bieten uitlekken en meng ook deze erdoor.
Breng het geheel op smaak met zout en witte peper.
Garneer met wat bladpeterselie en zet het geheel even in de koelkast om de smaken te laten wennen.
Heerlijk als voorgerecht, of zomaar met een koel biertje op het terras





Ingrediënten voor 4 personen

2 zoute haringen
1/2 fijngesneden uitje
1 grote pot rode bieten van Hak
1 eetlepel mayonaise
2 theelepels honing
1 theelepel mosterd
1 scheutje azijn
1 zoetzure appel(bijv. Elstar)
zout en peper
bladpeterselie voor de garnering