Quiche met mais, gerookte zalm en bieslook
home > hartige-taarten > Quiche met mais, gerookte zalm en bieslook
Meng alle ingrediënten voor het forceerdeeg voorzichtig en kneed ze goed. Laat het deeg 1 uur rusten onder een doek op een koele plaats. Strooi dan wat bloem op de tafel en rol het deeg uit op 2 mm. Strijk een taartvorm van 24 cm diameter en 2.5 cm hoogte in met boter.
Strooi er wat bloem over en klop de overtollige bloem er weer af. Bekleed de bodem en randen met het deeg. Druk het wat aan. Zorg ervoor dat er nog een beetje deeg over de rand hangt en houd een klein beetje opzij voor eventuele afwerking achteraf. Verwarm de oven voor op 170ºC. Bekleed het deeg daarna met een blad aluminiumfolie en strooi hierover de rijstkorrels of erwten.Bak het deeg in de taartvorm ‘wit’ gedurende een klein kwartier.
Neem het uit de oven en laat afkoelen. Verwijder de aluminiumfolie en de rijst of erwten.
Controleer het deeg op gaatjes. Vul die eventueel op met het deeg dat u hiervoor opzij gehouden hebt Snijd het overtollige gebakken deeg buiten de taartvorm af Maak de vulling:
Verfris de maïskorrels onder koud stromend water en kook ze zacht in ongezouten water gedurende 20 min. Verfris de maïskorrels opnieuw en laat ze uitlekken. Smelt een nootje boter in de pan en voeg de maïskorrels toe. Kruid met versgemalen peper van de molen.
Kook de melk en de room al roerend op met 30 g boter. Kruid met een mespuntje nootmuskaat, versgemalen peper en weinig of geen zout. Klop de hele eieren en de eierdooiers los in een kom. Vermeng de kokende room langzaam en al roerend onder de eieren .Haal het mengsel door een zeef en laat wat afkoelen. Voeg nu de bieslooksnippers toe. Snijd de gerookte zalm in dunne flinters. Verdeel de gerookte zalm, de maïskorrels en de helft van de gemalen kaas over de taartvorm. Verdeel ook het eier-roommengsel voorzichtig over de taarvorm. Strooi hierover de rest van de gemalen kaas. Bak de quiche gedurende 45 min. af op 150ºC.
Neem ze dan uit de oven, verwijder voorzichtig de vorm en verdeel de quiche. Schik de spietjes dan op de verwarmde borden en serveer er eventueel een fris slaatje bij. Drink hierbij een droge witte wijn, een Saumur of Muscadet.
Ingrediënten voor 4 personen
Voor het forceerdeeg:
200 g bloem
120 g water
80 g boter
Snufje zout
Voor de vulling:
300 g rauwe rijstkorrels of gedroogde erwten voor het ‘wit’ bakken
150 g rauwe afgeritste maïskorrels
Boter
Versgemalen peper
Zout
Nootmuskaat
2 dl melk
2 dl room
3 eieren
2 eierdooiers
2 eetl. fijngesnipperde bieslook
150 g gerookte zalm in plakjes
80 g gemalen kaas