Kippenpastei
home > iers-koken > Kippenpastei
Verwarm de oven voor op 200ºC. Vet een grote, platte ovenschaal met boter in.
Voor het deeg: bloem en zout in een beslagkom zeven. Boter erdoor doen, tot het deeg kruimelig is. Water toevoegen, kneden en het stevige deeg in de koelkast zetten.
Voor de vulling: filets ontdoen van vet en in stukjes van 2,5 cm snijden. Ham in reepjes van 1 cm snijden. Bloem, peper en nootmuskaat in een plastic zakje mengen, kipstukjes erdoor halen, tot ze goed met het mengsel bedekt zijn. De helft van de prei en ui in laagjes over de bodem van de ingevette schaal verdelen. Bedekken met de helft van de ham en kipstukjes. Breng de volgende laag van ui, prei, ham en kip aan. Gesmolten boter over de vulling gieten en bouillon toevoegen. Deeg licht kneden, uitrollen tot het over de schaal past en er een stuk overblijft voor een decoratieve rand. De rand van de schaal met wat geklutst ei bestrijken. Vulling bedekken met het deeg. De randen van het deeg decoreren (b.v om de cm een deukje) en met geklutst ei bestrijken. Drie diepe sneetjes in het deeg maken voor het verdampen – later de room via deze sneedjes toevoegen. 1 Uur bakken, tot het deeg goudbruin en de kip gaar is. Uit de oven halen en 5 min. laten staan. Room in de sneetjes gieten en nog 10 min. laten staan.
Ingrediënten voor 4 personen
voor het deeg:
250 g bloem, ½ theel. zout, 140 g boter, 1 theel. water
voor de vulling:
1 kg kipfilets, 200 g ham, 2 eetl. bloem, gemalen peper, ½ theel. gemalen nootmuskaat, 2 grote preien, gesneden, 1 ui, gesnipperd, 80 g boter, gesmolten, 1 dl kippenbouillon, 1 ei, voor glazuur, 1 dl room