Pittige linzensoep
home > indiaas-koken > Pittige linzensoep
Kook de linzen ongeveer 20 min. in water tot ze gaar zijn. Goed laten uitlekken. Bak ui en gember in ghee tot ze bruin zijn. Voeg aardappelblokjes en tomaten toe en laat ze 5 min. bakken, voeg dan de kruiden en kokos toe en bak nog 2-3 min. Voeg linzen met 1 l water en peper toe en breng het mengsel aan de kook. Zachtjes laten koken tot de linzen en aardappelblokjes uit elkaar beginnen te vallen. Voeg tamarinde (naar smaak) en kool toe. Laten koken tot het mengsel gaar is. Serveren met gehakte koriander of munt als garnering. Let op: dit gerecht moet tamelijk zuur smaken. Rode of gele linzen kunnen ook worden gebruikt; ze zijn sneller gaar dan bruine.
Ingrediënten voor 4 personen
½ kop bruine linzen (zie let op), 1 l water, 1 middelgrote ui, gesnipperd, ½ theel. geraspte gember, 2 eetl. ghee (geklaarde boter) of olie, 1 grote aardappel, in kleine blokjes, 2 grote tomaten, in stukjes, 2 theel. gemalen koriander, 1 theel. gemalen komijn, ½ kurkuma (gele specerij met aardesmaak, geeft de gele kleur aan het gerecht), ½ theel. grofgemalen chilipepers, 2 eetl. gedroogde kokos, 1-3 eetl. geconcentreerde tamarinde (zure pasta, voor de scherpe smaak), 150 g fijngesneden kool 1 eetl. gehakte koriander of muntblaadjes