kip-recepten

Kippenvlees, het vlees dat afkomstig is van de kip, is een van de meest gegeten vleessoorten ter wereld. Kip wordt als (onderdeel van een) maaltijd zoals lunch en diner gegeten. Vaak ook als specialiteit in een restaurant of tijdens feestdagen zoals Pasen en Kerstmis.

Kip kan worden gebakken of gebraden, gegrild of in een oven verder worden gaar gestoomd. Ook op de barbecue. Maar ook als:

hele kip, al of niet gevuld,
halve kip, kippenpoot, kippenvleugel,
drumstick, voorals bij buffetten of als borrelhapje.

Enkele variaties gemaakt van kip zijn:
kipnugget, kipsaté, cordon bleu, kipfilet, hamburger, gehakt, rollade ,kippensoep, lever, karbonade, schnitzel.

In gegrilde vorm is kip geen vet vlees.

Er zijn zeer vele variaties mogelijk op een maaltijd waarin kip is verwerkt.

De bacterie Salmonellae komt veel voor op rauwe kip, daarom is het zeer belangrijk dat de kip altijd goed gaar is en zeker niet rood wordt geconsumeerd.

Gebruiktips:

Eiwitrijke producten, dus ook kippenvlees, vormen een goede voedingsbodem voor allerlei bacteriën, zoals salmonella en campylobacter. U geeft deze bacteriën geen kans door rauw kippenvlees goed te behandelen.

Koop zo vers mogelijk kippenvlees in en let op de datum van de verpakking. Houd de kip koud. Koop kip als laatste product en stop ‘koud’ bij ‘koud’ in de boodschappentas of gebruik een koelbox met koelelementen. Ook een blok diepvriesspinazie kan helpen om uw kip koel te houden.

Leg na aankomst thuis kip direct onder in de koelkast op de koudste plek. De koelkasttemperatuur moet niet hoger zijn dan 4° C. Houd kip gescheiden van ander rauw of bereid vlees. En bewaar verse kip niet langer dan 3 dagen na de aankoopdag. Bewaar diepvrieskip altijd bij -18°C.

Ontdooi diepvrieskip altijd in de koelkast en zorg ervoor dat het ontdooivocht wordt opgevangen. Doe dit altijd weg en maak er nooit een soep of saus mee.

Spoel het vaatwerk direct goed af met heet stromend water en was altijd de handen vóór en na het snijden van b.v. kipfilets.

Voorkom kruisbesmetting; gebruik voor kip een aparte snijplank als de gele HACCP snijplank en zorg ervoor dat kip niet in contact komt met ander rauw of bereid voedsel. Ook is een glad scherp mes aan te raden dat goed te reinigen is onder heet stromend water.

Gaar ‘dikke’ kipdelen altijd voor als er wordt gebarbecued. Dan wordt voorkomen dat de buitenkant al goudbruin is en de binnenzijde niet gaar is. Gebruik bij een barbecue altijd extra serviesgoed en verdeel rauwe kip over meerdere schalen. Zet ze nooit tegelijk in de warmte, maar houd ze zo lang mogelijk koel.

Serveer kip altijd door en door gaar. Het vlees is dan ondoorschijnend wit en als er in geprikt wordt, komt er helder vleessap uit. Ook laat het kippenvlees dan gemakkelijk los van het bot. Gegaarde kip kan, als het goed is afgekoeld, in de koelkast nog 2-3 dagen worden bewaard.

Voedselveiligheid: *HACCP planken.

HACCP staat voor Hazard Analysis Critical Control Points. Vrij vertaald: een
analyse van kritische punten waarop extra goed gelet moet worden.

Groen geel, bruin, rood, wit, blauw
wanneer gaat u het doen?

Nu enkele jaren verder zijn veel houten snijplanken vervangen. En nu ? Is het er nu beter op geworden? Ja. Veel keukens zien er nu veel kleuriger uit. Een witte snijplank voor brood/kaas. Een gele snijplank voor de rauwe kip. Een blauwe snijplank voor de vis. En een groene snijplank voor groenten/fruit. Bruin voor gebraden vlees. En uiteraard een rode snijplank voor het rauwe vlees. Kleurig, overzichtelijk, niets van te zeggen.

Geniet van uw kipgerecht !

Kip recepten