koffie-recepten
Wat is koffie ?
Koffie is een meestal warm genuttigde drank die onder andere het oppeppende middel cafeïne bevat. Koffie wordt gemaakt van de gemalen, gedroogde, en geroosterde zaden van de koffieplant. Deze zaden worden botanisch incorrect ‘koffiebonen’ genoemd. Tijdens het roosteren (ook wel branden genoemd) ontstaan zo’n 700 verschillende stoffen. De koffiebonen worden gemalen en ongemalen verkocht.
De koffie die meest wordt verkocht is meestal een mengsel van koffiebonen van twee botanische koffiesoorten: arabica- (Coffea arabica) en robustakoffie (Coffea canephora synoniem Coffea robusta). Sommige Nederlandse fabrikanten maken een onderverdeling in goudmerk, zilvermerk en roodmerk. Goudmerkkoffie bestaat meestal voor 100% uit Arabicabonen, zilvermerk bestaat uit 80% Arabicabonen en 20% Robustabonen en roodmerk uit 70% Arabicabonen en 30% Robustabonen. Het verschil tussen de twee soorten koffiebonen zit met name in de smaak en het cafeïnegehalte: Arabicabonen hebben een mildere smaak en bevatten ongeveer 70% minder cafeïne dan de Robustabonen, die voor een pittige smaak zorgen.
DE ONTDEKKING VAN KOFFIE
Het is niet precies bekend wanneer iemand voor het eerst de koffieplant ontdekte en een drank van de bessen maakte. Maar rond 900 v. Chr. werd door Arabische artsen koffie al genoemd als medicijn.
Een ander verhaal is dat van de Ethiopische geitenhoeder, Kaldi, die rond 300 n. Chr. leefde. Zijn geiten werden plotseling heel actief na het eten van de rode bessen. Ook hij kreeg energie van de bessen. Hij vertelde dit aan de monniken in een nabijgelegen klooster. Zij aten de bessen vervolgens om wakker te blijven tijdens de avondgebeden. De monniken ontdekten toen dat ze een heerlijke drank konden maken, met hetzelfde opwekkende effect, als ze de bessen eerst brandden en dan kookten.
DE VERSPREIDING VAN KOFFIE
De koffieplant komt oorspronkelijk uit Ethiopië. Het gebruik breidde zich van daaruit steeds verder uit richting het oosten. Dat kwam onder andere door de Islamitische pelgrims, die op weg waren naar Mekka en Medina.
De eerste koffieplantages werden aangelegd in Jemen. Later werd al gauw ook in Arabië en in Egypte het drinken van koffie (of ‘Kahweh’) een dagelijks ritueel. Pas in de zeventiende eeuw werd koffie bekend in Europa. Maar toen groeide de populariteit ook razendsnel. Overal schoten koffiehuizen als paddenstoelen uit de grond, vooral in Italië, Engeland, Nederland, Frankrijk en Duitsland.
In het begin van de achttiende eeuw brachten de Nederlanders de koffie naar Indonesië, de Fransen namen planten mee naar Martinique en de Spanjaarden startten plantages in het Caribische gebied, Midden Amerika en Brazilië.
DE KOFFIE VAN VANDAAG
Brazilië is nu ‘s werelds grootste koffieproducent, op de voet gevolgd door Vietnam, Colombia en Indonesië. Er zijn nog veel meer koffieproducerende landen, maar hun productie is aanzienlijk kleiner. Wie drinkt al die koffie? De hele wereld! Van noord tot zuid, van oost tot west, van ‘s morgens tot ‘s avonds; iedereen drinkt koffie.
En we hebben allemaal onze eigen bereidingswijze en drinkgewoontes. Bovendien werken ook nog eens ongeveer 20 miljoen mensen in de koffie-industrie.
Een milde koffie met een zachte melksmaak en een romig melkschuim. Koffie verkeerd is de benaming voor een kop koffie met qua volume meer melk dan koffie. Verkeerd dus, want “normaal” zit er meer koffie in dan melk. De gelijkenis met de Italiaanse cappuccino is beperkt tot de verhouding koffie/melk. Een koffie verkeerd bevat over het algemeen geen kap van opgeschuimde melk.