Urner kaassoep
home > koken-met-kaas > Urner kaassoep
Verhit de helft van de boter en strooi de bloem erbij. Pers de knoflook uit boven de pan en fruit het geheel goudgeel onder voortdurend roeren. Giet de bouillon er beetje voor beetje bij en roer hem voorzichtig door het bloem-botermengsel. Laat dit 10 min. zachtjes koken en kruid het met de kummel, de nootmuskaat, het zout en de versgemalen witte peper. Roer er vervolgens de witte wijn door en laat de soep 5 min. doorkoken. Maak de melk warm en meng deze met de geraspte kaas in een soepterrine. Giet de soep erover. Garneer de soep met fijngehakte peterselie. Verwijder de korsten van het brood en snijd de sneedjes in dobbelsteentjes. Bak ze lichtbruin in de hete boter en strooi ze over de soep. Dien deze Urner kaassoep heet op met bijvoorbeeld stokbrood en een groene salade.
Ingrediënten voor 4 personen
80 g boter, 30 g bloem, ½ teentje knoflook, 1 l vleesbouillon, 1 theel. gemalen kummel, 1 mespuntje nootmuskaat, zout, witte peper, 1/16 l wijn, 150 g Emmenthaler, ¼ l melk, 2 sneetjes witbrood, peterselie