Gevulde kool met groenten
home > kool-gerechten > Gevulde kool met groenten
Breng het water aan de kook in een grote pot. Haal de bladeren van de kool en was ze. Laat ze 10 minuten in het kokende water liggen en giet af. Hou 8 grote bladeren apart op een vel keukenpapier.
Maak de wortelen, de rapen, de ui en de venkel schoon. Snij de wortelen, de rapen en de venkel in repen. Versnipper de ui. Rol de niet apart gehouden koolbladeren op en snij ze dan in heel smalle repen.
Verhit de olie in een braadpot en stoof alle groenten erin. Bestrooi met de kalfsfond. Breng op smaak met een klein beetje zout en met peper. Meng goed. Leg het deksel op de pot en laat 10 minuten stoven op een zacht vuurtje. Haal de groenten met een schuimspaan uit de pot en laat ze uitlekken. Hou het kookvocht apart.
Spreid een schone keukenhanddoek open op het aanrecht. Leg er twee lange eindjes touw op in kruisvorm. Leg daar de 8 apart gehouden koolbladeren op in een kring en laat ze overlappen. Schik de groenten in het midden van deze cirkel. Vouw de kool naar binnen en bind hem op met het touw.
Leg de kool in een braadpot. Giet de bouillon en het kookvocht van de groenten erbij. Laat 40 minuten pruttelen op een zacht vuurtje.
Haal de kool uit de pot en leg ze op een schotel. Verwijder de touwtjes. Snij ze met een groot mes in tweeën. Breng de groenten overvloedig op smaak met versgemalen peper. Dien goed heet op.
Ingrediënten voor 4 personen
1 kleine groene kool
1 bot jonge worteltjes met loof
4 kleine rapen
2 witte uien
1 venkel
1 eetlepel olijfolie
2 koffielepels kalfsfond (in poedervorm)
1 liter gevogeltebouillon