Abrikozenvlaai

home > limburgse-vlaaien > Abrikozenvlaai

Eenvoudig gistdeeg zonder ei.

De gist met een klein gedeelte van de melk aanmaken, de melk moet wel lauw zijn. Van de bloem, margarine, suiker, aangemaakte gist en lauwe melk een deeg kneden. Het deeg goed doorkneden en met een doek afgedekt op een warme plaats laten rijzen. Wanneer het goed gerezen is, het deeg opnieuw doorkneden. De tafel en de deegrol met bloem bestuiven en het deeg uitrollen. De plaat inboteren en het deeg erin doen. Het deeg moet aan alle kanten goed tegen de rand van de plaat opgezet zijn. De rand van de plaat afrollen en de vlaai nog eens op een warme plaats laten rijzen en hier en daar met een vork inprikken. Daarna kan de vlaai gevuld worden.

Maak een bodem van gistdeeg volgens bovenstaand recept. De verse abrikozen ontpitten en de grote in schijfjes snijden en de kleine halveren. De vlaai dik beleggen met abrikozen en bakken in ± 20 min bij 200ºC. in een voorverwarmde oven. Laat de vlaai afkoelen en maak intussen een gelei van het vruchtensap door het te binden met het aardappelmeel en suiker naar smaak toe te voegen. Doe dan de lauwe gelei over de abrikozen en laat dit in zijn geheel afkoelen.





Ingrediënten voor 4 personen

voor eenvoudig gistdeeg zonder ei:

250 g bloem, 15 g gist, 20 g margarine, 20 g suiker, 1 dl melk, zout

voor gistdeeg met weinig ei en boter:

250 g bloem, 30 g boter, zout, 15 g gist, ½ ei, ¾ dl lauwe melk, 30 g suiker

voor gistdeeg met ei en boter:

250 g bloem, 15 g gist, ½ dl melk, 1 ei, 75 g boter, 25 g witte basterdsuiker, zout

Opmerking:

Wil je deze vlaai met weing ei en boter of met ei en boter maken, zie dan ook de bereiding zonder ei, en voeg het ei en boter erbij.

voor de vulling:

1 kg verse abrikozen, 2½ dl appelsap, 10 g aardappelmeel, suiker