Kerrierijst ovenschotel

home > ovenschotels > Kerrierijst ovenschotel

De schoongemaakte en kleingesneden uien of prei met de kerrie in de boter of het vet lichtbruin fruiten. De gewassen uitgelekte rijst, het vocht en het gesneden vlees toevoegen, aan de kook brengen en zonder roeren zachtjes laten koken tot de rijst gaar is (ca. 25 min.). De massa door elkaar roeren, zo nodig iets vocht bijvoegen, op smaak afmaken met peper en zout. Opdoen in een dekschaal of overdoen in een beboterde vuurvaste schaal. In het laatste geval de bovenkant bedekken met een dun laagje paneermeel en kleine stukjes boter. De warme kerrierijst in een zeer heet oven (ca. 240ºC.) laten kleuren (10 min.) of koude kerrierijst ca. 30 min. opwarmen in een vrij hete oven (ca. 200ºC.). NB. In dit gerecht kan ook overgebleven gare rijst verwerkt worden. De rijst, het vlees en ca. 1 dl. verdund bruin van jus of bouillon worden dan bij de gefruite ui gevoegd, doorgewarmd en door elkaar geroerd.





Ingrediënten voor 4 personen

250 g uien of prei
1 eetlepel kerrie
50 g boter of vet (van jus)
300 g rijst
6 dl verdund bruin jus of 6 dl bouillon
300 g gaar varkens-, rund- of kippenvlees
peper
zout
(paneermeel)
(20 g boter)