Pizza met sardines en tomaat
home > pizzas > Pizza met sardines en tomaat
Algemene bereiding deeg: Verbrokkel de verse gist in een kleine kom in een scheutje van het lauwe water. Roer tot de gist is opgelost. Zet de kom op een warme plaats tot de gist blazen vormt. (Roer er, als er droge gist wordt gebruikt, de suiker door.) Doe de gist met het resterende lauwe water en de olie bij de bloem. Meng goed door elkaar.Kneed in 10 min. op een met bloem bestrooid werkvlak tot een soepel deeg. Doe het deeg in een ingevette schaal. Dek af en laat 45 min. op een warme plaats rijzen, tot het volume is verdubbeld. Druk de lucht uit het deeg en kneed het kort door. Bestrijk een pizzavorm met een doorsnee van 30 cm met olie. Leg het deeg in het midden en druk het met de vingers naar de kant. Maak een opstaand randje.
Afwerking:
Verwarm de oven voor op 220º C. Verdeel de tomatenketchup over het deeg. Snijd de sardientjes horizontaal doormidden en verdeel ze langs de rand van de pizzabodem. Leg in het gat in het midden een cirkel van elkaar dakpansgewijs overlappende plakken tomaat. Snijd de kaas in repen en leg die in een ruitpatroon op de pizza. Schuif de pizza 20 min. in de voorverwarmde oven tot het deeg goudbruin is. Garneer met tuinkers.
Ingrediënten voor 4 personen
350 g harde tarwebloem, 1 volle eetl. zout, 15 g verse gist of 1 theel. droge gist en 1 theel. suiker, 2 dl lauwwarm water, 1 eetl. olijfolie
voor de vulling:
4 eetl. tomatenketchup, 125 g sardientjes in olie, uitgelekt, 2 tomaten, in plakjes, 4 plakken korstloze kaas, tuinkers voor de garnering