Pizza Salami
home > pizzas > Pizza Salami
Algemene bereiding deeg: Verbrokkel de verse gist in een kleine kom in een scheutje van het lauwe water. Roer tot de gist is opgelost. Zet de kom op een warme plaats tot de gist blazen vormt. (Roer er, als er droge gist wordt gebruikt, de suiker door.) Doe de gist met het resterende lauwe water en de olie bij de bloem. Meng goed door elkaar.Kneed in 10 min. op een met bloem bestrooid werkvlak tot een soepel deeg. Doe het deeg in een ingevette schaal. Dek af en laat 45 min. op een warme plaats rijzen, tot het volume is verdubbeld. Druk de lucht uit het deeg en kneed het kort door. Bestrijk een pizzavorm met een doorsnee van 30 cm met olie. Leg het deeg in het midden en druk het met de vingers naar de kant. Maak een opstaand randje.
Ingrediënten voor de tomatensaus:
1 eetl. boter, 1 uitje, 1 teentje knoflook, 1 blikje gepelde tomaten, 1/2 blokje tuinkruidenbouillon, 1 theel. oregano, 1 eetl. peterselie, 1 theel. ketjap, (knoflookpoeder, zout), (allesbinder of maïzena)
Bereiding tomatensaus:
Smelt de boter in een pan en voeg het fijngesneden uitje en knoflook toe. Laat enkele minuten zachtjes garen.
Laat de tomaten uitlekken en vang het vocht op. Voeg dit vocht toe aan het ui/knoflookmengsel en breng het aan de kook. Tuinkruidenbouillonblokje, oregano, peterselie en ketjap toevoegen en een minuut of 5 zachtjes laten sudderen. Tomaten ietsje fijnknijpen en aan de saus toevoegen. Nog 10 minuten sudderen. Eventueel op smaak maken met wat knoflookpoeder en zout. Afhankelijk van de dikte van de saus nog wat allesbinder of maïzena toevoegen om de saus dikker te krijgen (De saus kan, zonder de maïzena, worden ingevroren.)
Afwerking:
Verwarm de oven voor op 220°C. Dompel de tomaten 15-30 seconden in kokend water, trek er het velletje af en snij ze in plakken. Verdeel de kaas in blokjes. Snij de olijven in tweeën en haal de pitten eruit. Bestrijk het tot een cirkel uitgerolde pizzadeeg met de tomatensaus. Leg er de dun gesneden salami op met de tomatenplakken en de olijven. Strooi de blokjes kaas erover en daarover de oregano en wat peper en zout. Giet in een heel dun straaltje de olie erover. Bak de pizza 12-15 minuten boven in de oven.
Ingrediënten voor 4 personen
350 g harde tarwebloem, 1 volle eetl. zout, 15 g verse gist of 1 theel. droge gist en 1 theel. suiker, 2 dl lauwwarm water, 1 eetl. olijfolie, 150 g Mozzarella, 50 g zwarte olijven, 150 g salami, peper en zout, 3 theel. oregano, 2 eetl. (olijf)olie