quorn-recepten
De weldaden van quorn
Quorn is een uitstekende plantaardige vleesvervanger: hij bevat weinig calorieën en vetten, veel vezels en geen cholesterol. Beter nog: zijn eiwitten verhogen de eetlust, die… verdwijnt door te eten. – Duizend keer vergroot – Het goede voorbeeld – Kleine pluspunten – Een krachtige hongerstiller
Quorn omvat in werkelijkheid een uitgebreid gamma producten die te vinden zijn op de vegetarische afdeling van de warenhuizen. Hij is afkomstig uit Groot-Brittannië en wint elk jaar op de Nederlandse markt steeds meer trouwe consumenten bij die op zoek zijn naar een goed alternatief voor vleesgerechten, die ze te zwaar vinden. Maar wat is die populaire quorn nu eigenlijk?
Duizend keer vergroot
Producten op basis van quorn worden bereid op basis van een plant uit de familie van de paddestoelen. Ze hebben dezelfde smaak en dezelfde textuur als meeneemgerechten op basis van mager vlees, maar bevatten geen gram vet. Hun hoofdingrediënt is mycoproteïne (of schimmeleiwit, een microscopisch paddestoelachtig plantje), die een gistingsproces ondergaat.
Het resultaat van dat proces is een pasta die als basis dient voor een hele reeks bereidingen (blokjes, filets, gehaktballetjes,…). Daaraan worden dan zuiver eiwit, vetstof, kruiden, paneermeel,… toegevoegd, voor meer verfijnde bereidingen.
Het goede voorbeeld
Quorn heeft een benijdenswaardige samenstelling. Hij is rijk aan dezelfde kwaliteitseiwitten als die van melk (een exclusiviteit voor een plantaardig product) en bevat in zijn natuurlijke vorm (blokjes natuur) minder vetten en minder calorieën dan de magerste vleessoorten (gevogelte, kalfsvlees, …).
Natuurlijk bereide quorn is volledig cholesterolarm en heeft ook een beter vetprofiel dan vlees, een beetje zoals vis: meer onverzadigde vetten (met name waardevolle omega-3-vetzuren) en minder verzadigde vetten.
Bovendien bevat quorn ook vrij veel vezels (6 g per 100 g), wat uitzonderlijk is voor een eiwitrijk product, terwijl vlees, vis, eieren en gevogelte er helemaal geen bevatten!
Kleine pluspunten
Quorn is ook een rijke bron van magnesium, dat geroemd wordt voor zijn weldadige werking tegen stress, vermoeidheid en spiercontracties. Bovendien onderscheidt hij zich door zijn hoog gehalte aan zink, een mineraal dat onmisbaar is voor de groei en voor de gezondheid van huid en weefsels.
Quorn bevat ook een beetje calcium, ijzer en kalium, en een hele reeks vitamines uit de B-groep (vooral vitamine B2).
Vitamines per 100 gram
Vit. A Vit. B1 Vit. B2 Vit. B6 Vit. B11 Vit. B12 Vit. C Vit. D – mg 0,10 mg 0,30 mg 0,07 mg 20 mcg 0 mcg 0,0 mg 0,00 mcg
Mineralen per 100 gram
Natrium Kalium Calcium Fosfor Magn. Ijzer Koper Zink
300 mg 110 mg 30,0 mg – mg 40 mg 0,70 mg – mg – mg
mg = miligram mcg = microgram (één miljoenste gram)
Vetten 3 g
Energie 85 kcal
Eiwit 12 g
Koolhydraten 1 g
Vezels 6 g
Een krachtige hongerstiller
Laatste troef van quorn en zeker niet de minste: eiwitschimmel is een krachtige hongerstiller die nog uren na de maaltijd blijft werken, waardoor u minder geneigd bent om tussendoortjes te eten en te knabbelen. Kortom, quorn remt de eetlust, waardoor u alleen op gezette tijdstippen eet.
Quorn is dan ook een must voor lijners!
Quorn recepten
- Indiaas stamppotje met Quornstukjes
- Hutspot met Quorn en pinda's
- Groenten-Quornspiesen met fruit
- Gegrilde Quornfilet met oosterse sinaasappelsaus
- Gegrilde Quornfilet met dillesaus
- Gegratineerde aardappel gevuld met Quornstukjes
- Gado gado met Quornsaté en boontjes
- Fondue Bourguignonne
- Curry-Quornfilets met amandelen
- Quorn pangang (Pittige pangangsoep)
- Quorn ketjap
- Curry-Quornspiesjes met mangosalsa
- Curry van Quorn met bloemkool en ananas
- Chili con 'Quorn' met aubergine
- Broccoli-rijst met walnoten en gember