Lamsschotel met yoghurtsaus
home > recepten-uit-afghanistan > Lamsschotel met yoghurtsaus
Pel de knoflook en pers die uit. Wrijf de lamsbout ermee in en bestrooi die royaal met peper en zout. Pel en snijd de uien in dunne ringen, maak de wortel schoon en snijd die in dunne plakjes.
Verhit boter of olie in een braadpan en braad het vlees in 5 minuten bruin. Besprenkel het met citroensap en voeg 1 liter water toe. Breng het geheel snel aan de kook, zet het vuur lager en laat alles onafgedekt ca. 50 minuten zachtjes sudderen, keer het vlees af en toe. Doe er dan de uien en wortelen bij en laat alles weer onafgedekt 15 minuten sudderen. Doe dan de doperwten erbij en laat die meesudderen tot de erwten beetgaar zijn.
Verwarm intussen de oven voor op 200 °C. Leg het vlees in een ovenschaal. Schep de groenten met een schuimspaan uit de braadpan en verdeel die over het vlees. Roer in een pan bloem en yoghurt door elkaar. Voeg beetje bij beetje 6 dl van het kookvocht erbij, breng het mengsel aan de kook, draai dan het vuur lager en laat de saus al roerend ca. 10 minuten zachtjes koken. Haal de pan van het vuur. Klop de eieren licht in een kom en roer de yoghurtsaus erdoorheen. Breng de saus op smaak met zout en peper. Schenk de saus over de lamsbout en bak het geheel in het midden van de oven ca. 20 minuten tot het mengsel is gestold. Bestrooi het gerecht tenslotte met paprikapoeder.
Ingrediënten voor 4 personen
3 teentjes knoflook – 900 g lamsbout zonder been – 1 winterwortel – 2 uien – wat citroensap – boter of olie – 100 g doperwten – 50 g bloem – 3 bakjes Griekse yoghurt, elk ca. 150 g – 2 eieren – 1 theelepel paprikapoeder – zout en peper