Pasta met gehakt

home > recepten-uit-afghanistan > Pasta met gehakt

Snijd de lente-ui, de uien , de paprika en de tomaat in stukjes. Giet 1 dl olie in de braadpan en fruit de ui met 2 uitgeperste teentjes knoflook. Voeg de tomaat en de paprika toe en roer goed. Doe het gehakt erbij en prak dit fijn. Voeg 2 theelepels zout, 1½ theelepel zwarte peper, de tomatenpuree en 1 dl warm water toe. Laat het geheel 10 minuten smoren.
Snijd de prei in fijne halve ringetjes. De groene gedeeltes snijdt u extra fijn. Was de prei en laat het uitlekken. Voeg 1 eetlepel zout en 1½ dl olie bij de prei in het vergiet. Kneed de prei 5-7 minuten met de hand tot die zacht wordt en flink wat vocht heeft verloren. Snijd de koriander fijn en meng die door de prei. Laat dit tot gebruik staan.
Roer ondertussen het vleesmengsel om en laat het staan op lage pit. Neem een schaal en schenk er de eidooiers in. Zeef er 750 g bloem boven; voeg ½ theelepel zout en 1½ dl warm water toe. Roer en kneed het geheel tot een soepel, droog deeg ontstaat. Neem een bol deeg en rol het uit tot een lap van ± 3 mm dikte. Druk of snijd er ronde vormpjes uit. Bestuif de rondjes met bloem en vul ze met ruim 1 theelepel preimengsel. Vouw de rondjes dicht en druk ze aan zodat ze goed dicht zitten. Het zijn nu gevulde halve maantjes. Vouw de puntjes naar elkaar toe, zodat u tortellinivormpjes krijgt. Druk de puntjes aan. Leg de gevulde vormpjes naast elkaar op een schaal. Ga net zolang door tot het deeg en het preimengsel op zijn. Pers 1 teen knoflook uit boven de kwark, voeg ½ dl water toe en meng dit. Neem een grote platte schaal en smeer de helft van het kwarkmengsel over de bodem. Zet een pan met 3 liter water en 1 theelepel zout op. Breng het aan de kook en doe er een voor een de zelfgemaakte pastavormen in. Schep ze er na 4-5 minuten voorzichtig met een schuimspaan uit en leg ze in het vergiet.
Verdeel de pastavormen over de schaal met kwark. Schep het gehaktmengsel erover en de rest van het kwarkmengsel. Garneer met de rode bonen en de gedroogde munt. Giet als laatste ½ dl zonnebloemolie in een koekenpan; verhit dit op een hoog vuur en sprenkel het over de schaal. Serveer het gerecht direct, met brood.





Ingrediënten voor 4 personen

500 g prei – 1 bosje lente-ui – 4 takjes koriander – 2 paprika’s – 3 tomaten – 3 teentjes knoflook – 2 uien – 2 theelepels tomatenpuree – 3 dl zonnebloemolie – 700 g gehakt (lams- of runder-) – 200 g uitgelekte kidney- of rode bonen – 75 g gedroogde mint – 2½ eetlepel zout – 2 theelepels zwarte peper – 200 g magere kwark – 1 kg patentbloem – 3 dl lauwwarm water – 2 eidooiers
verder: rond steekvormpje (5-6 cm)