Rijstschotel met gekarameliseerde suikersiroop
home > recepten-uit-afghanistan > Rijstschotel met gekarameliseerde suikersiroop
Week de rozijnen 1 uur in de warme thee. Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op het pak.
Doe de suiker met 1 eetlepel water in een pan met dikke bodem en laat dit smelten en goudbruin kleuren door te schudden, zonder te roeren. Schenk er 1 dl water bij en laat de karamel daarin oplossen.
Snipper de uien, hak de knoflook fijn. Verhit in een braadpan 2 eetlepels olie. Fruit hierin ui en knoflook goudbruin. Voeg het vlees, in grove stukken gesneden, toe. Laat het bruin worden in 6 minuten en voeg de garam masala, 3 dl water en 2 eetlepels gekarameliseerde suikersiroop toe. Laat het gerecht op laag vuur 25-30 minuten zachtjes stoven.
Snijd de geraspte wortelen in smalle reepjes en laat die in weinig olie even smoren. Voeg daar de amandelen, rozijnen, sinaasappelschil en 1 eetlepels suikersiroop bij. Laat het geheel in 10 minuten gaar worden, en voeg zout naar smaak toe.
Doe de rijst in een grote pan, leg het vlees aan één kant en het groente-amandelmengsel aan de andere kant. Laat de rijst op laag vuur met het deksel op de pan door en door warm worden in ca. 10 minuten.
Ingrediënten voor 4 personen
500 g (basmati)rijst – 100 g rozijnen – 1 kopje thee – 100 g suiker – 3 uien – 2 gehakte teentjes knoflook – olie – 600 g kipfilet (of kalkoenfilet of hamlappen) – garam masala – 2 wortelen, in reepjes – geraspte schil van 1 sinaasappel – 100 g gepelde witte amandelen – zout