Gevulde kip met rijst en tomaten

home > recepten-uit-algerije > Gevulde kip met rijst en tomaten

Spoel de kip van binnen en van buiten schoon onder de kraan en dep haar dan zorgvuldig droog. Wrijf de kip van binnen en van buiten in met zout. Pel de uien en hak ze fijn. Halveer de groene chilipepers, verwijder al het zaad en hak het vruchtvlees van de pepers fijn (pas op: kom daarbij niet met de vingers aan ogen en mond! Was nu eerst goed uw handen voordat u verder gaat!! Uw huid kan niet goed tegen de peperzaadjes!!). Kerf de tomaten met een scherp mesje kruiselings in aan de onderkant. Leg ze 30 seconden in kokend water en meteen daarna in ijskoud water. De tomaten moeten de schrik van hun leven krijgen. Daarna laten ze zich gemakkelijk ontvellen. Snijd de tomaten vervolgens in 8 partjes en verwijder de steelaanzet en het zaad. Doe de tomaten in een kom en voeg de rijst, peterselie, zwarte peper, cayennepeper en het paprikapoeder toe. Strooi er zout naar smaak bij. Schep alles goed door elkaar.
Vul de kip met dit mengsel, niet te vol, want de vulling zet nog enigszins uit. Sluit de buikholte af met keukengaren of cocktailprikkers. Bestrooi de kip met peper.
Verhit de olie in een passende pan en braad de kip hierin aan alle kanten licht aan. Voeg de fijngehakte ui toe en fruit die glazig. Voeg dan de chilipeper, saffraan en kruiden toe. Schenk de bouillon erbij. Laat de kip afgedekt in ca. 40 minuten gaar smoren.
Serveer de kip op een schaal en geef er indien gewenst saffraanrijst bij. Geef bij deze kipschotel ook twee kleine kommetjes met gemalen komijn en grof zeezout.





Ingrediënten voor 4 personen

1 panklare braadkip (ca. 1 kg) – zout – 80 g uien – 2 groene chilipepers – versgemalen peper – 4 eetlepels plantaardige olie – pakje saffraanpoeder – 1 eetlepel fijngehakte kruiden (peterselie, koriander en munt) – 1/2 liter gevogeltebouillon (van tablet mag)
vulling: 600 g tomaten – 4 eetlepels fijngehakte bladpeterselie – 100 g gekookte langkorrelige rijst – 1/4 theelepel versgemalen zwarte peper – 1/4 theelepel cayennepeper – 1/4 theelepel mild paprikapoeder