recepten-uit-amerika

De Amerikaanse keuken

Recepten uit de Amerikaanse keuken.

Als we het over de Amerikaanse keuken hebben dan spreken we eigenlijk altijd over hamburgers, patat, barbecue, McDonald’s en BurgerKing. Het is moeilijk om te spreken over een echt typische Amerikaanse keuken, voornamelijk omdat Amerika een land is van zoveel verschillende culturen. Al die culturen brengen verschillende recepten met zich mee, die beïnvloed worden door andere culturen, waardoor weer geheel nieuwe gerechten ontstaan. Wie zijn best doet zal een keuken ontdekken om van te smullen.

Meer over gerechten uit de Amerikaanse keuken.

Mensen die wel eens naar Amerika op vakantie zijn geweest en de Amerikaanse keuken afdoen als veel vet eten en alleen maar fastfoodketens, hebben zich echt tekort gedaan. In Amerika vindt u veel voedselketens dat is zeker waar, maar voor mensen die even iets verder zoeken en niet altijd snel een keten in duiken zullen verrast worden. In een beetje restaurant zult u gerechten vinden die absoluut de moeite waard zijn. Veel Amerikaanse gerechten bestaan uit vlees. De Amerikaanse keuken staat dan ook bekend als een echte vlees keuken. Geen gerecht zonder vlees.

Zoals eerder gezegd de Amerikaanse keuken heeft invloeden van teveel verschillende (voornamelijk Zuid-Amerikaanse) culturen om echt te kunnen spreken over een typisch Amerikaanse keuken. Toch zijn de ontbijtgerechten in bijna alle streken wel gelijk. Het ontbijt bestaat vaak uit cornflakes, wafels en donuts of gebakken eieren, spek en pannenkoeken.

De lunch bevat in de meeste gevallen geen broodje met ham of kaas. In de meeste gevallen zijn de gerechten voor de lunch een stuk uitgebreider dan in Nederland. Een gebakken omelet komt vaak vergezeld met wat patat en een uitgebreide salade. Genoeg in elk geval om de hele dag niks meer te hoeven eten.

De Amerikaanse dinerrecepten verschillen echt enorm van noord tot zuid. In Florida is aligator een echte delicatesse. Aligatorsteak vind je in bijna elk restaurant wel op de menukaart. BBQ vlees in Texas tot tortilla en bonenschotel in New Mexico.

Amerikaanse Wijnen

Noord Amerikaanse Wijnen:

Een stukje geschiedenis:
Wijn uit Noord-Amerika is nog vrij jong. Maar de wijnbouw kent toch al vele crisissen. Eind 19e eeuw werden vele wijngaarden verwoest door de druifluis, deze schadelijke parasiet was een ware plaag voor de wijnbouw wereldwijd. Na de druifluis volgde in 1920 de drooglegging, het algehele verbod op alcohol in de Verenigde Staten. Deze drooglegging resulteerde in een bloeiende illegale handel, met Al Capone als bekendste boegbeeld. In 1933 werd het verbod weer opgeheven. Toen volgde de crisis van de jaren dertig en aansluitend WOII… Slechts een handjevol “wineries” had deze rampen overleefd en moest het opnemen tegen de groeiende import van Europese wijnen. Inmiddels kent Noord-Amerika een bloeiende wijnbouw en telt het tal van wijnbouwgebieden, van Canada in het Noorden en Californië in het Westen, tot Washington in het Oosten en Florida in het Zuiden.

American Viticultural Areas (AVA):
Noord-Amerika kent net als Europa een gecontroleerde herkomstaanduiding. Sinds 1983 is dit classificatiesysteem “American Viticultural Areas” bindend. Dit systeem bepaalt o.a. de voorschriften met betrekking tot de herkomstaanduiding op het etiket, het jaartal en de gebruikte druivensoorten.

Wijn uit Canada:
In Canada geldt sinds 1988 een vergelijkbaar classificatiesysteem, de Vintners Quality Alliance (VQA). Naast etiketvoorschriften met betrekking tot de druivensoort en herkomst, moet het etiket ook zowel in het Engels als Frans zijn. Het paradepaardje van de Canadese wijnindustrie is Ijswijn, deze zoete wijn wordt geperst van bevroren druiven, met Riesling en Vidal als belangrijkste druivensoorten.

Wijn uit Californië:
Negentig procent van de Amerikaanse wijnbouw vindt plaats in Californië. Californië produceert vele betaalbare massawijnen, maar er worden ook steeds meer kwaliteitswijnen verkocht. Opvallend is dat in Californië de wijnbouw dikwijls gescheiden is van de wijnproductie. “Wineries” concentreren hun activiteiten op de productie van wijn, terwijl de wijnboeren de druiven verbouwen en oogsten. Door deze splisting van activiteiten wordt er door de wineries volop geëxperimenteerd met diverse soorten druivenrassen en ontstaan interessante mixvarianten.

Recepten uit Amerika