Vlaams stoofvlees
home > recepten-uit-belgie > Vlaams stoofvlees
Snijd het vlees in grote stukken en bestrooi het naar smaak met zout en peper.
Maak bouillon van 500 ml koud water en de vleesbouillontablet.
Verhit de boter in een braadpan. Braad het vlees snel aan alle kanten bruin op een hoog vuur. Haal het vlees met een schuimspaan uit de pan.
Pel de uien en snijd ze in ringen. Bak de ringen lichtbruin in de overgebleven braadboter. Schep ze met de schuimspaan uit de pan.
Bak de bloem lichtbruin in de boter en voeg langzaam, al roerend, het bier, de bouillon, de azijn en de suiker toe. Breng de saus al roerend aan de kook en laat haar ongeveer een kwartier zacht sudderen (op een laag vuur en onder geregeld roeren), tot ze iets is ingedikt. Breng de saus op smaak met zout en peper.
Neem een grote, vuurvaste schaal en leg er een laagje gebakken uien in met daarop een laag vlees. Strooi hierop de peterselie, selderij, tijm en laurierblad. Leg er dan weer een laagje uien op en tenslotte de rest van het vlees. Giet de saus erover.
Zet het gerecht in een matig warme oven (200°C) en laat het vlees in 3 uur gaar stoven.
Dit gerecht smaakt verrukkelijk met aardappelen, gekookt in water met wat kurkuma of kerrie. Als groente kunt u kortgekookte spruitjes of broccoli erbij geven.
Tip: Deze Vlaamse stoofschotel wordt pittiger als u het vlees insmeert met scherpe mosterd in plaats van te bestrooien met peper. Ook kunt u rode uien gebruiken in plaats van gewone. Rode uien zijn scherper van smaak.
Ingrediënten voor 4 personen
750 g runderlappen – 500 ml bier (pils) – 3 grote uien – 50 g boter – 5 afgestreken eetlepels bloem – 2 theelepels (bruine) suiker – 1 eetlepel azijn – 1 vleesbouillontablet – 1 groot laurierblad – snufje tijm – 1 theelepel gedroogde peterselie – 1 theelepel gedroogde selderij – zout en peper