recepten-uit-duitsland
De Duitse Keuken
Duitse gerechten:
De Duitse keuken biedt een goed beeld van de grootte van het land. In het noorden van het land worden andere gerechten gegeten dan in het zuiden. Enkele traditionele gerechten zijn Königsberger Klopse en Kasseler im Blätterteig. Maar Duitsland staat vooral bekend om de grote worsten, veelal gemaakt van varkensvlees. De Duitse kost is over het algemeen zwaar te noemen. Het barst vaak van het vet, een goede verklaring voor de grote hoeveelheid Duitsers die met overgewicht kampen.
In de Duitse steden komt u vaak kleine mobiele snackbars tegen. Hier kunt u heerlijke worsten kopen. De klassieker onder de worstjes is de Currywurst. Deze worst wordt geserveerd op een kartonnetje, en is vaak al voor je in stukjes gesneden. Vervolgens komt er nog wat currysaus bij. De echte liefhebber koopt er wat gebakken uitjes bij Veel Duitse regio’s hebben bovendien hun eigen worstjestraditie. De Thüringer Rostbratwurst en de Nürnberger Rostbratwurst zijn een begrip. In München is de Weißwurst de plaatselijke specialiteit. Ze gelden niet als “vette hap” maar als kwaliteitsvlees, dat je bij ons alleen bij de slager kunt krijgen.
Etenstijden:
In Duitsland houden de mensen van een goed ontbijt. Naast vele soorten brood is er een ruime keuze uit verschillende soorten kaas en worst. Kleine kinderen eten vaak jam, honing of fruit. Een bekend fenomeen is de zondagsbrunch. De hele familie wordt uitgenodigd om vanaf 14.00 te brunchen. Iedereen neemt iets mee en maakt er een fijne dag van. De lunch bestaat in Duitsland vaak uit een lichte maaltijd. Een kop soep met een broodje of een kleine salade vormen in veel restaurants het lunchmenu. Duitsers kijken altijd reikhalzend uit naar het diner. De restaurants zijn vanaf 18.00 geopend maar de meeste mensen gaan pas omstreeks 20.00 aan tafel. In de traditionele Duitse restaurants kunt u vaak een driegangenmenu bestellen. Er is een ruime keuze uit Duitse wijnen en na afloop van het diner drinkt men vaak nog een sterke borrel.
Wijn en Keuken:
Goed eten (en misschien ook goed koken) brengt een zekere kennis van wijnen met zich mee. Niet alleen wordt de smaak van veel gerechten verfijnd door het toevoegen van wijn, een passende wijn completeert de maaltijd en levert aanvullende smaakbelevenissen, iets wat een glas water niet biedt. Hij bevordert, mits met mate genomen, de gezondheid en de geestrijke communicatie. Daarbij helpt wijn ook een ietwat overvloedige maaltijd gemakkelijker te verteren. Welke wijnen passen nu ideaal bij welke spijzen? Daarvoor bestaan maar weinig eenduidige, en des te meer tegenstrijdige, aanbevelingen. Vaak heeft men een schat aan ervaringen nodig om blind de juiste wijn uit de kelder te halen. Bij het uitzoeken van de wijn houdt men in het bijzonder rekening met de leeftijd, de oorsprong, de wijnstoksoort en het alcoholgehalte van de wijn. De wijn en de spijzen moeten bij elkaar passen, ze zijn beide van gelijkwaardige betekenis. Er wordt gezocht naar harmonie en zelden naar een kontrast tussen spijs en wijn. Beiden zouden tot dezelfde richting moeten toebehoren.
Omdat er zeer verschillende gerechten op tafel komen, krijgen ook de meest uiteenlopende wijnen hier een plaats. De jonge witte wijn, de rijpe Spätlese, de ongecompliceerde rosé, de fruitige rode wijn, de edel gerijpte Auslese en de met hout benadrukte rode wijn. Al deze wijnen laten zich in een perfect geënsceneerd menu passen. En hoe verschillend ze ook zijn, alle wijnen overtuigen zich op de juiste plaats.
Duits Bier:
Bier drinken wordt in Duitsland niet zozeer als alcoholconsumptie gezien maar meer als gewoon een manier van dorstlessen. Geen wonder, want in de middeleeuwen was bier drinken minder gevaarlijk dan het ongezuiverde water. Per jaar wordt er door meer dan 1300 Duitse brouwerijen zo’n 100 miljoen hectoliter bier gebrouwen.
Duitsland kent niet één nationaal bier, maar wel enkele grotere merken, zoals Warsteiner, Bitburger, Beck’s, Diebels en Veltins. Maar in de meeste cafés wordt een lokale specialiteit getapt, want daarvan zijn er honderden. Het meeste bier wordt trouwens niet in Beieren (20 ) gedronken, maar in Nordhrein-Westfalen (27)! Desondanks geldt Beieren als hèt bierland, met het jaarlijkse Oktoberfest, dat door honderdduizenden toeristen – velen uit Japan en Amerika- bezocht wordt.
Ongeveer drie kwart van alle bierdrinkers in Duitsland zijn mannen. “Sekt” daarentegen, een soort mousserende wijn, is vooral onder vrouwen geliefd. Pils wordt het meeste gedronken (bijna 70%), gevolgd door export- en speciale bieren (9%), vervolgens de soorten Weizen, Hell en Altbier. Zo’n 20 procent van het Duitse bier wordt geëxporteerd.
Recepten uit Duitsland
- Zuurvlees
- Stoofschotel lams-, varken-, rundvlees Pichelsteiner
- Gevulde Frankfurter braadworst
- Uiensteaks met gebakken aardappelen
- Pittige vinken
- Varkensmedaillons met bacon
- Casselerrib met zoete aardappels
- Holsteiner schnitzel
- Witlof met ham en kaas uit de oven
- Maaltijd kippensoep uit Berlijn
- Duitse biefstuk met rode uienmarmelade
- Pittige goulashsoep
- Aspergesalade
- Aardappelsalade
- Aardappelpannenkoekjes (Reibekuchen)
- Suikerbrood
- Rundvlees uit het Rijnland
- Koude gehaktschotel
- Holsteiner schnitzels
- Harde broodjes
- Gestoofde Beierse roomschnitzel
- Gebraden kalfsschenkel
- Fricandeau uit Beieren
- Eierpudding
- Bremer kipragout
- Berlijnse lucht
- Berlijnse kipfricassee
- Beierse schouderkarbonaden
- Aardappelsalade
- Aardappelpannenkoekjes