recepten-uit-frankrijk
De Franse keuken is een internationaal gewaardeerde keuken met een lange traditie. Het wordt gekenmerkt door zijn extreme diversiteit. In dat opzicht kunnen alleen de Chinese keuken en de Indiase keuken met de Franse keuken vergeleken worden.
Traditioneel heeft elk gebied van Frankrijk een eigen distinctieve keuken: in de keuken van het noordwesten van Frankrijk worden veel boter, room (crème fraiche) en appels gebruikt, terwijl de Provençaalse keuken (in het zuidoosten) veel olijfolie, kruiden en tomaten gebruikt; de keuken van Zuidwest-Frankrijk wordt gekenmerkt door het gebruik van eendenvet, foie gras (ganzenlever), porcinipaddenstoelen (cèpes) en pens; de keuken van noordoostelijk Frankrijk is afgeleid van de Duitse keuken. Hierin worden reuzel, worsten, bier en zuurkool gebruikt. Naast deze vier algemene gebieden, zijn er veel meer lokale keukens, zoals de keuken van de vallei van de Loire beroemd om zijn schotels zoetwatervissen en witte wijnen uit de Loirevallei, de Baskische keuken, geroemd om het gebruik van tomaten en Spaanse pepers, en de keuken van Roussillon, die verwant is aan de Catalaanse keuken. Als gevolg van nieuwe algemene trends in het eetpatroon van veel mensen in de Westerse Wereld, waaronder Frankrijk, zijn dergelijke regionale verschillen minder merkbaar dan zij waren, maar zij zijn nog duidelijk aanwezig. Iemand die door Frankrijk reist, zal duidelijke verschillen in de eetgewoonten en kookkunst opmerken. Voorts betekent de voorkeur van veel Franse consumenten voor lokale, plattelandsvoedingsmiddelen (produits du terroir) dat de regionale keukens een sterke heropleving doormaken.
Kaasmarkt in VilleFranche-de-Rourgue
Wat buiten Frankrijk de „Franse keuken“ wordt genoemd, is in feite de chique Parijse keuken, die in dure restaurants worden geserveerd. Deze keuken wordt meestal beïnvloed door de regionale keukens van noordelijk Frankrijk. Echter, de gemiddelde Fransman eet in het dagelijkse leven niet dergelijk voedsel, maar eerder de regionale recepten van het gebied eten waar zij vandaan komen.
De Franse wijn en de Franse kaas zijn een integraal onderdeel van de Franse keuken (zowel de Parijse keuken als regionale keukens), zowel als ingrediënten als bijgerechten. Frankrijk staat bekend om zijn groot assortiment wijnen en kazen.
Diverse exotische keukens, in het bijzonder de Chinese keuken en sommige keukens van vroegere kolonies in noordelijk Afrika (bijv. couscous), hebben invloed op de Franse keuken uitgeoefend.
Recepten uit Frankrijk
- Boeuf Bourguignon met flageolets
- Marseillaanse bouillabaisse
- Fricassee van kip
- Aardappels met knoflook en peterselie
- Tartiflette
- Kippenragout met prei en champignons
- Mornaysaus
- Oeufs poches a la florentine
- Meloen met parmaham en pittige aardbeiensalsa
- Farci van courgettes
- Franse aardappelsoep
- Casserole van venkel met kabeljauw
- Blanquette de veau
- Aardappel-knoflookpuree
- Aardappel gratin ( in de magnetron )
- Kruidige rijstsalade
- Terrine van gevogeltelever
- Broccolisalade met amandelen
- Kruidenmayonaise
- Stokbrood
- Pain de Campagne
- Roggebrood
- Groenteomelet op geroosterd brood à la Montignac
- Koffiebroodjes
- Warme welkomsthapjes met slakken
- Kaasballetjes met port en noten
- Taartje van korstdeeg met geitenkaas
- Parfait van pastis met zoethoutsaus
- Bosvruchtenmousse met flevowafeltjes en gepocheerde appel
- Gemarineerde aardbeien met dragonparfait
- Tonijn niçoise
- Warme appel met volkorencroutons
- Croissantjes gevuld met ragout
- Ei en tomaat à la Provençale
- Bospaddestoelenpastei met hysop
- Tournedos van Limousin-rund gevuld met EKO-paddestoelen in morielje-saus
- Driehoek van vis met lauwwarme salade van zeekraal, lamsoren en asperges
- In pastis gemarineerde zeebaars en saus van steranijs
- Gefrituurde langoestines op courgettetaartje en couscous met gefrituurde schorseneren
- Gerookte zalmrug met venkel en remoulade van scharreleitjes
- Slakken met truffel-vermoutboter
- Salade met langoestines op grootmoederswijze
- Forelrillette
- Tournedos «Rossini»
- Stokbrood
- Sneeuweieren
- Provençaalse omelet
- Parijse eieren
- Ossenhaas «à la financière»
- Knoflooksoep uit Arleux
- Gesmoord rundvlees in rode wijn
- Gebraden Elzasser spekrollade
- Elzasser perenbrood
- Coq au vin
- Consommé (heldere bouillon)
- Cassoulet
- Brandade* van zelfgemaakte stokvis
- Bouilabaisse