Engelenhaarkrullen

home > recepten-uit-griekenland > Engelenhaarkrullen

Haal het deeg uit de verpakking, leg het op een werkvlak en dek het af met een vochtige doek. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vermeng in een kom 200 g gemalen noten met 100 g suiker en kaneel. Vet een platte ovenvorm in met olie. Snijd het deeg in stukken van ca. 15 cm lang. Zorg ervoor dat de draden zoveel mogelijk in dezelfde richting liggen. Maak stukken deeg van 30-40 g los en vorm hiervan reepjes van 4-5 cm lang. Leg de reepjes op het werkvlak. Schep op de onderkant van de reepjes wat van het notenmengsel. Rol de reepjes op tot krullen en druk losse draden vast. Plaats de rolletjes vervolgens met de naad naar beneden in de vorm. Verwerk op deze manier de rest van het deeg. Schik de krullen in rijen, dicht tegen elkaar, in de vorm. Vul de vorm zo nodig aan met opgepropte alufolie. Bestrijk de krullen flink met olie en bak ze ca. 30 minuten in de oven tot ze bruin kleuren.
Kook ondertussen een dunne siroop van 200 g suiker, 2 dl water, een stukje citroenschil en het gezeefde sap van de citroen. Laat de siroop afkoelen en giet hem over de krullen zodra ze uit de oven komen. Besprenkel het gebak met roze- of oranjebloesemwater.
Laat het gebak vervolgens ca. 30 minuten afkoelen en bestrooi het voor het serveren met de resterende noten.

Opmerking: Kataifideeg is te koop in Middenoosterse winkels. Het ziet er draderig uit.





Ingrediënten voor 4 personen

500 g kant-en-klaar Kataifi (vers engelenhaardeeg, in folie verpakt) – 250 g wal- of pistachenoten, fijngemalen – 300 g suiker – 1 theelepel gemalen kaneel – 1 1/2 dl olijfolie – 1 onbespoten citroen – 2 eetlepels roze- of oranjebloesemwater