Paasbrood
home > recepten-uit-griekenland > Paasbrood
Verkruimel de gist in een kuiltje in de bloem. Roer er 1 1/2 theelepel suiker, het water en een beetje bloem door; laat het zetsel afgedekt 15 minuten rijzen. Meng alle overige ingrediënten tot en met de melk erdoor en kneed het deeg goed door. Laat het deeg 3-4 uur rijzen. Kneed het deeg nog eens goed en verdeel het in 1 grotere en 3 kleinere porties, vorm daarvan rollen. Vlecht een brood van de 3 kleinere rollen, leg de dikkere rol daarop en druk hem iets aan. Leg het brood op een ingevette bakplaat.
Druk holletjes voor de eieren in het deeg, smeer de eieren in met olie en leg ze in het brood. Laat het brood nog eens afgedekt 20 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 180°C. Bestrijk het brood met de losgeroerde eidooier, strooi het sesamzaad erover en bak het 40-45 minuten op de middelste richel.
Ingrediënten voor 4 personen
Een traditionele lekkernij die niet alleen met Pasen lekker is.
Voor 1 brood:
600 g tarwebloem – 40 g gist – 100 g suiker – 7 eetlepels lauw water – snufje zout – geraspte schil van 1 onbespoten citroen – 50 g fijngehakte sukade – 3/4 theelepel gemalen anijs – 125 g zachte boter – 7 eetlepels lauwe melk – 5 roodgeverfde hardgekookte eieren – beetje olijfolie – 1 eidooier – 2 eetlepels sesamzaad
Voor de bakplaat: boter