Stifado (stoofschotel van kalfs- of rundvlees)
home > recepten-uit-griekenland > Stifado (stoofschotel van kalfs- of rundvlees)
Doe de poelet in een kom. Giet er de rode wijn bij en voeg laurier, kaneel en kruidnagels toe. Laat het vlees een nacht marineren in de koelkast.
Pel de volgende dag de sjalotjes en de knoflookteentjes. Overgiet de tomaten met kokend water, laat ze schrikken onder de koude kraan, ontvel ze en snijd ze klein. Laat het vlees uitlekken en vang de marinade op.
Verhit de olijfolie in een braadpan en braad hierin de stukken vlees met een paar tegelijk aan alle kanten aan. Haal ze uit de pan. Fruit de sjalotjes en de knoflook in de resterende olie. Voeg tenslotte de tomaten toe en laat ze 2-3 minuten zachtjes sudderen. Doe het vlees en de marinade in de pan. Voeg suiker, zout en flink wat peper toe. Laat het vlees afgedekt 1-1 1/2 uur zachtjes stoven boven een laag vuur. Schep de inhoud van de pan af en toe voorzichtig om: zorg dat de sjalotjes heel blijven. Giet er zo nodig wat extra (warm) water bij. Maak de stifado voor het serveren op smaak af met peper en zout.
Opmerking: ook haas en konijn zijn zeer geschikt voor deze bereidingswijze.
Ingrediënten voor 4 personen
500 g kalfs- of runderpoelet, in blokjes – 3 1/2 dl rode wijn – 2 laurierbladeren – 5 cm pijpkaneel – 2 kruidnagels – 800 g sjalotjes – 4 teentjes knoflook – 300 g vleestomaten – 5 eetlepels olijfolie – 1/2 theelepel suiker – zout en versgemalen zwarte peper