Stokvisstoofschotel
home > recepten-uit-griekenland > Stokvisstoofschotel
Verdeel de vis in 4 stukken, overgiet deze in een kom met koud water en laat ze minstens 24 uur weken. Ververs het water tijdens het weken enkele malen. Dep de vis droog en verwijder vel en graten. Snijd de vis in grote stukken. Pel de uien en knoflookteentjes en hak ze fijn. Overgiet de tomaten met kokend water, ontvel ze en snijd ze vervolgens klein.
Verhit de olie in een pan en fruit hierin de uitjes glazig. Voeg de tomaten toe en bak ze ca. 1 minuut boven een matig vuur. Roer de tomatenpuree los in 1 dl water en giet dit erbij. Voeg wijn, krenten, knoflook en pijnboompitten toe en breng alles aan de kook. Voeg de stukken vis toe en laat ze ca. 45 minuten zachtjes stoven, terwijl de saus bindt. Roer af en toe. Maak het gerecht op smaak af met peper en (spaarzaam) zout. Spoel de takjes munt af, dep ze droog en hak het blad fijn.
Bestrooi het gerecht voor het serveren met de munt.
Opmerking: Stokvis is gedroogde, gezouten en daardoor lang houdbare gemaakte vis, meestal kabeljauw. Stokvis is te koop in goedgesorteerde viswinkels, soms onder de naam bacalao.
Ingrediënten voor 4 personen
1 kg stokvis – 2 flinke uien (ca. 300 g) – 3 teentjes knoflook – 500 g rijpe tomaten – 5 eetlepels olijfolie – 1 theelepel tomatenpuree – 1 1/2 dl droge witte wijn – 2 eetlepels krenten – 2 eetlepels pijnboompitten – zout, versgemalen zwarte peper – 3 takjes verse munt