Mungbonen met aardappelen

home > recepten-uit-india > Mungbonen met aardappelen

Was en kook de mungbonen in ca. 30 min. gaar.
Kook de aardappelen ondertussen 10 min. en laat ze goed uitlekken.
Bak komijnzaad tot het knettert en voeg pepers, gemberwortel en knoflook toe en bak 4 min.
Voeg kurkuma, zout en suiker toe en bak 3 min.
Voeg tomaat, kerriepoeder en tomatenpuree toe en bak 5 min.
Voeg saus en aardappelen toe aan de mungbonen en roer alles goed door.

  • Mungbonen zijn kleine, ovale, circa 4 – 6 millimeter bleekgele boontjes met een groen (of soms bruin / geel) velletje.
    Ze komen van origine uit India en worden daar gekookt gegeten en gebruikt voor soep en puree. Hele boontjes heten daar moong. Split-mungbonen (gespleten boontjes zonder velletje – net zo’n product als spliterwten) heten moong dal.
    Engelse namen die voor deze boontjes gebruikt worden zijn:
    (Split) mungbean, (split) green gram, (split) golden gram en (split) gram bean.
    Soms worden de split-mungbonen ook wel yellow lentils (gele linzen) genoemd, maar dat is als naam niet correct en zorgt voor verwarring. Mungbonen zijn namelijk helemaal geen linzen (die zijn anders van vorm en horen plantkundig bij een andere familie). Meer informatie hierover is te vinden bij Dal (dhal)
    Mungbonen zijn – door hun gebruik in de Indonesische en Chinese keuken – wereldwijd populair geworden als de spruitgroente: Taugé
    Mungbonen zijn – in Nederland – alleen gedroogd te koop. Hele boontjes worden onder de Nederlands / Indonesische naam katjang idjoe – in (de meeste) Chinees/ Indische toko’s verkocht. (de naam is afgeleid van het Indonesische kacang hijau (= groene boon).




Ingrediënten voor 4 personen

Hoofdgerecht

Ingrediënten voor 4 personen:

1 kop * mungbonen
250 g aardappelen, in blokjes
1 groene peper, fijngehakt
1 rode peper, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 cm gemberwortel, fijngehakt
1/2 theel. kurkuma
1 theel. komijnzaad
5 tomaten, in stukjes
1 theel. kerriepoeder
4 tomaten, in blokjes
1 theel. tomatenpuree
zout, naar smaak