Okra curry

home > recepten-uit-india > Okra curry

Maak van de kokosmelk, chilipoeder, kurkuma, komijn en een beetje water een gladde pasta en mix dat met de yoghurt.
Bak de okra op hoog vuur een paar min. en hou daarna de okra apart.
Bak de chilipeper en het mosterdzaad tot het mosterdzaad begint te knetteren .
Voeg de okra toe en schep goed om.
Voeg de yoghurtmix toe en laat de okra vervolgens zachtjes gaar worden.
Vlak voor het einde koriander, kerriebladeren en eventueel zout toevoegen.

  • Okra’s zijn lekker in combinatie met andere vruchtgroenten zoals paprika, courgette, aubergine en tomaat. In couscousgerechten, in stoofpotten (Gumbo) of soepen met zoutvlees of gedroogde vis, met rundvlees, lamsvlees, in tomatensaus en rauw in salades doen plakjes okra het goed. Bij verhitting zorgt de vrijkomende vloeistof voor een bindend effect.
    Okra’s worden na het koken wat slijmerig. Om dit te voorkomen zijn okra’s voor het koken 5 minuten te blancheren in kokend water met zout en iets azijn, waarna ze afgegoten worden met koud water nagespoeld, drooggedept en volgens het recept verwerkt worden. Hoe dunner okra’s gesneden worden, hoe slijmeriger ze worden.
    Op de Nederlandse Antillen wordt er soep van de okra gemaakt, jambo genaamd. Dit is een slijmerige soep die vaak is gevuld met vis en allerlei groentes. De Surinaamse variant op deze soep is bijna niet slijmerig.
    bloemknop plus vrucht. Volwassen okraplanten worden gebruikt om touw en papier van te maken.




Ingrediënten voor 4 personen

Hoofdgerecht

Ingrediënten voor 2 personen:

250 g * okra, in stukjes van 2,5 cm
3 eetl. olie
2 dl kokosmelk
1/2 theel. rode chili poeder
1/2 theel. kurkuma
1/2 theel. komijnpoeder
2 dl yoghurt
1/2 theel. mosterd zaad
1 rode chilipeper, fijngehakt
1 theel. koriander
4 kerriebladeren
zout naar smaak