recepten-uit-italie
De Italiaanse keuken omvat de inheemse kookkunst van het Italiaanse schiereiland. Deze keuken is zeer gevarieerd en seizoensgebonden. Er wordt veel belang gehecht aan het gebruik van verse ingrediënten. Elk gebied heeft zijn eigen specialiteiten.
De Italiaanse keuken is in vele landen bekend, en wordt weids geïmiteerd. Internationaal vindt men pizzeria’s en in veel huishoudens worden er op de Italiaanse keuken gebaseerde pastagerechten gemaakt.
Heerlijke Italiaanse recepten en gerechten, een poging om het net zo lekker te krijgen als in Italie zelf. Wie er wel eens is geweest weet dat het vooral de ingredienten zijn die het hem doen. De tomaten zijn een heel stuk lekkerder, zo ook de basilicum, oregano en andere verse spullen. Op praktisch iedere straathoek kun je de beste paddestoelen krijgen en zelfs truffel is niet moeilijk aan te komen……… Wat jammer toch dat het hier wat minder is in de kwaliteit van verse spullen. Italie een heerlijk vakantieland, zeker Toscane en ik wil erg graag eens naar Rome. Ga liefst in kleine dorpjes eten, niet de ‘tourist traps’, ga zitten waar het het minst gezellig lijkt maar het wel druk is (met Italianen), heerlijk eten tegen een goede prijs.
Scheve toren van Pisa.
Een maaltijd in Italië bestaat uit 5 delen:
antipasto: een voorgerecht bestaande uit hapjes van o.a. salami, ham, rauwkost, kaas,…
il primo, of primo piatto: dit bestaat uit pasta, risotto of minestrone. Minestrone is een dikke groentensoep.
il secondo of secondo piatto: dit bestaat uit vis of vlees, normaal zonder garnering.
i contorni: de garnering bestaande uit groenten, sla of aardappelen.
il dolce: het dessert, meestal een ‘gelato’ of frutta.
De dagschotel begint met een pasta (als primo) bedoeld om de eerste echte honger te stillen. Daarna volgt een secondo die uit vlees of vis bestaat plus een contorno: een portie groenten, aardappelen of sla. De aardappelen zijn hier groenten. Het meest gebruikte vlees is kalf (vitello) en soms rund (bistecca). Bij een Italiaanse tafel hoort brood en water: acqua minerale, non gassata of gassata.
De prima colazione of ontbijt is sober. De Italianen in de steden gebruiken geen stevig ontbijt. Velen ontbijten buitenshuis in een bar.
Middagmaal = il pranzo; avondmaal = la cena.
La porchetta
Dit is een specialiteit van Centraal-Italië, waar het als ‘snack’ wordt gegeten. Het is een jong varkentje geroosterd aan het spit, ontbeend en gekruid met rozemarijn. Het wordt koud opgediend, je kunt het kopen in voedingszaken, op straat, op markten. Sneden geroosterd vlees worden samen met brood verkocht.
Pizza
De pizza is ontstaan in de arme wijken van Napels. Dit was het voedsel van de Napolitaanse dokwerkers. Het diende als middaghap. Pizza alla Napoletana bevat o.a.: tomaat, ansjovis en olijfolie. Er zijn ruim 180 manieren om een pizza klaar te maken. Een echte pizza wordt gebakken op een houtvuur.
Koffie in Italië
un caffè: is de gewone koffie, echter tamelijk sterk en zwart.
un cappuccino: zelfde hoeveelheid koffie als bij un caffè, maar opgediend met warme schuimende melk (niet met slagroom!).
un caffè lungo of caffè americano: dit is un caffè maar aangelengd met heet water.
un caffè ristretto: een kleine hoeveelheid, zeer sterk geconcentreerde koffie (2 kleine teugjes).
caffelatte: koffie met veel warme melk
caffè freddo: koude koffie
un caffè macchiato: warme melk met een beetje koffie.
un caffè corretto: koffie met sterke drank.
De suiker bij de koffie moet je meestal zelf nemen met een klein lepeltje uit een metalen beker. Volgens sommigen is de koffie door de Venetianen in Europa geïntroduceerd rond 1640. Toen werd in de Dogenstad (Venezia) de eerste caffè geopend.
Al bar
Italiaanse bars bieden frisdranken, koffie, snacks en alcoholische dranken aan. Meestal blijft men staan aan de toonbank. Veel tafels om zitten zijn er niet. Eerst bestel je een ticket (lo scontrino) aan de kassa; daarmee vraag je aan de toonbank wat je besteld hebt. Ga je zitten aan een tafeltje en laat je je bestellen, dan betaal je veel meer. Het bier is in Italië niet van geweldige kwaliteit, wijn is hier echter de nationale drank.
Waar komt pasta vandaan?
Dat is de hamvraag , want iedereen denkt natuurlijk meteen aan Italië ! Vermoed wordt echter dat de pasta-wieg veel ouder is en ergens in Noord – Afrika of Azië moet hebben gestaan. Volgens sommigen werd de pasta door de wereldreiziger Marco Polo in Italië geïntroduceerd. Italië krijgt wel een eervolle vermelding, omdat de pastabereiding hier een ware cultuur geworden is. Als sinds ongeveer de 12de eeuw begon men op Sicilië verse pastasoorten te drogen en zo hun houdbaarheid onbegrensd te verlengen. Intussen is de bescheiden oervorm uitgebreid met een onbeperkte keuze in vormen en kleuren. Naast de traditonele geel-witte pasta is er nu ook de rode (gekleurd met tomaatextract) en groen (met spinazie) op de markt. De natuurlijke tint (van roomwit tot felgeel) is afhankelijk van de gebruikte tarwesoort. Bij eiernoedels zijn natuurlijk de dooiers verantwoordelijk voor de diepgele kleur. Belangrijke pastasoorten zijn o.a. : tagliatelle, agnolotti, gnocchi, umbrichelle, ravioli, tagliolini, spaghetti, pasta verde,…Er bestaan ruim 240 soorten pasta. Pasta is gemaakt van harde tarwebloem, zout en water. Die vormt de basis van de Italiaanse keuken. Pasta wordt geserveerd met geraspte parmezaanse kaas. Ieder Italiaan eet jaarlijks gemiddeld 25 kg pasta. Pasta wordt steeds als primo piatto gegeten. Zelf gemaakte pasta wordt in Italië steeds meer en meer een zeldzaamheid. De meeste pasta wordt industrieel gefabriceerd.
Enkele Italiaanse wijnen:
Emilia-Romagna: Lambrusco
Toscane: Chianti
San Gimignano: Vernaccia (lievelingsdrank van Michelangelo !)
Umbria: Orvieto classico
Lazio: Frascati
Campania: Lacrimarosa
Veneto: Valpolicello / Bardolino
Piemonte: Asti Spumante (de Italiaanse Champagne) en de aperitiefwijnen Vermouth en Cinzano
Vino da tavola: tafelwijn:
Tracht ook eens een Vino locale te proeven.
Italië produceert 1/5 van de totale wereldproduktie aan wijn. Het is de grootste wijnproducent ter wereld. Iedere regio heeft zijn eigen wijn. Italiaanse wijnen verschillen weinig van jaar tot jaar zoals de Franse wijnen, wegens de stabiele weersomstandigheden. Het productiejaar is voor de Italiaanse wijnen weinig van belang. De Italiaan drinkt gemiddeld 120 L wijn per jaar.
Italië kent voor haarwijnen 2 kwaliteitsmerken:
DOC: Denominazione di Origine Controllata
DOCG: Denominazione di Origine Controllata e Garantita
Grappa:
Grappa is sterke drank die bekomen wordt door distillatie van pulp die overblijft na het persen van de druiven voor het bekomen van de wijn. Die wordt in diverse regio’s van Italië gemaakt. De beste grappa is afkomstig van de Veneto, meer bepaald gemaakt in het dorpje Bassano del Grappa, zo’n 35 km ten noordoosten gelegen van Vicenza. Grappa wordt vooral na een maaltijd gedronken om de spijsvertering te bevorderen.
Recepten uit Italië
- Agnello in fricassea (Lamskarbonaden)
- Spezzatino d'agnello alla romana (Lamsvlees op Romeinse wijze)
- Soufflé al cioccolato (Chocoladesoufflé)
- Fragoline e banane al cioccolato bianco (Aardbeien en bananen met witte chocolade)
- Spaghetti con gamberetti, zucchine e zafferano (Spaghetti met garnalen, courgettes en saffraan)
- Spaghetti all'anguria (Spaghetti met watermeloen).
- Bavette al carciofo (Bavette pasta met artisjok)
- Cannelloni con verdurine (Cannelloni met groentjes).
- FUova farcite allo zafferano (Gevulde eieren met saffraan)
- Pane tostato con crema gialla di formaggi (Geroosterd brood met gele kaascrème)
- Kip Met Twee Citroenen
- Kabeljauw met tapenade
- Agnolotti in bouillon
- Gedroogde tomaten
- Pasta Rosalie
- Spaghetti Aglio e Peperoncino
- Pasta met citroenroomsaus en gambas
- Pasta met Tonijn Tomatensaus
- Pasta salade met asperges
- Slanke, vegetarische lasagne
- Spaghetti Aglio e Peperoncino
- Kip Saltimbocca
- Pasta al forno con pomodori e mozzarella
- Pasta met zoete tomaten auberginesaus en mozzarella
- Fusilli met gegrilde groenten
- Verse eierpasta
- Venetiaanse kalfsleverschotel
- Spaghetti «marinara»
- Risotto met scampi en vis uit Milaan
- Risi e bisi (rijstsoep)
- Panna cotta met abrikozensaus
- Ossobuco alla Milanese
- Minestrone (Italiaanse groentesoep)
- Milanese risotto voor de smulpaap
- Milanese gehaktballen met boerentomaten-paprikasaus
- Kippensoep met kaas (Stracciatella)
- Kalfsschnitzels met salie en ham
- Kalfslappen «alla finanziera»
- Groente-panettone (brood)
- Gebraden kip «alla Romana»