Choemoes bi techina

home > recepten-uit-nederland > Choemoes bi techina

In een keukenmachine de kikkererwten heel fijn maken. Uitgeperste knoflook, zout, peper, cayennepeper en paprikapoeder erdoor doen. De techina erdoor mengen. Het citroensap en 1 eetlepel olijfolie erdoor roeren. Nu gaat al roerende beetje voor beetje het erwtennat erbij. Van dit alles met een vork een gladde massa maken. Spreid de choemoes op een bord uit. Maak een ondiepe kuil in het midden. Giet daar een eetlepel olijfolie in. Strooi wat paprika poeder erover en een eetlepel gehakte peterselie.
Bereidingswijze: (2e recept)
Meng alles samen in de keukenmachine tot een glad geheel. Of roer door gemalen sesamzaad het water en het citroensap. Doe daardoor de andere ingrediënten. Maak met een vork er een mooie pasta van. Techina kan gemengd worden door de choemoes (zie boven) of apart opgediend worden.





Ingrediënten voor 4 personen

Ingrediënten voor 4 personen:

Recept voor Jom ha Atsmaoet
Dit (voor-)gerecht van kikkererwten en sesampasta wordt niet alleen in Israël maar in het hele Midden-Oosten veelvuldig gegeten. Meestal in combinatie met zuur, rauwkostsalade en pita’s (plat rond broodje). Choemoes.

2 teentjes knoflook, mespunt zout en peper, mespunt cayennepeper, mespunt scherpe paprikapoeder, 2 kopjes gekookte kikkererwten, 1 kop nat van kikkererwten, ½ kop techina (zie 2e recept), 3 eetl. citroensap, 1 eetl. olijfolie, voor de garnering: 1 eetl. olijfolie, ½ theel. paprikapoeder, 1 eetl. gehakte peterselie.

Ingrediënten voor Techina:
150 g gemalen sesamzaad, 1 kopje water, 2 teentjes uitgeperste knoflook, sap van 2 citroenen, 1 theel. zout, 1 theel. cayennepeper, mespunt peper.