Elfstedenbliksem
home > recepten-uit-nederland > Elfstedenbliksem
Schil de peren, snijd ze in partjes en verwijder de klokhuizen. Breng in een pan op hoog vuur 2 dl water met de kaneel, de suiker en de partjes peer aan de kook, sluit de pan en stoof de peertjes ongeveer ½ uur op laag vuur. Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in vieren. Voeg ze, zo nodig met wat water, aan de peertjes toe en stoof zachtjes door tot de aardappelen en de peren gaar zijn. Snijd het spek in plakken van ½ cm dik en bak die op matig vuur aan beide kanten goudgeel. Neem ze uit de pan en houd ze warm. Schep de azijn, peper, en het spekvet door het gare peer-aardappelmengsel. breng het geheel op smaak en leg de gebakken plakjes spek erop. Serveer met roggebrood, boter en met mosterd, om het spek mee te besmeren.
Ingrediënten voor 4 personen
Ingrediënten voor 4 personen:
1 kg stoofperen, 1 theel. kaneel, 1 eetl., suiker, 1 kg aardappelen, 600 g doorregen rookspek, 2 eetl. azijn, peper, zout.