Friese kaasfondueu
home > recepten-uit-nederland > Friese kaasfondueu
Neem het vel van de worst en snijd de worst in plakjes. Snijd bosuitjes in stukjes van ca 2 cm. Verhit boter in een wok of koekenpan en wacht tot het schuim begint weg te trekken. Bak de broodblokjes er, onder voortdurend omscheppen, aan alle kanten goudbruin in. Laat de blokjes op keukenpapier uitlekken en afkoelen. Rasp beide kaassoorten grof. Breng de melk in de caquelon of andere geschikte pan aan de kook. Voeg de kaas, onder voortdurend roeren, bij gedeelten toe. Blijf zo lang roeren tot de kaas is gesmolten. Maak de maïzena aan met 2 eetlepels koud water. Roer het mengsel samen met Beerenburg of Vieux door de kaasmassa. Laat er nog even de kook over komen. Rasp er een beetje nootmuskaat over en voeg naar smaak wat peper toe. Roer alles nog eenmaal krachtig door.
Ingrediënten voor 4 personen
Ingrediënten voor 4 personen:
300 g Friese nagelkaas, 500 g jong belegen Goudse kaas, 5 dl melk, 1 eetl. maïzena, 2 eetl. Beerenburg of Vieux, nootmuskaat, witte peper uit de molen, 250 g droge (harde) worst, 8 bosuitjes, 12 sneden (ontkorst) witbrood, in dobbelsteentjes, 100 g boter.