Gedroogde paddenstoelen stamppot
home > recepten-uit-nederland > Gedroogde paddenstoelen stamppot
De schil van de tamme kastanjes af halen en door de gerst doen. De gerst met de kastanjes in een pan doen en aan de kook brengen. Het zout toevoegen en het geheel drie kwartier laten pruttelen. Vervolgens gaan de paddestoelen erbij. De stamppot op een laag vuurtje laten staan totdat de zwammen goed warm zijn geworden.
Ingrediënten voor 4 personen
Ingrediënten voor 4 personen:
Welke paddenstoelen zijn geschikt om te drogen:
Weidekringzwam: een kleine bruine paddestoel die te herkennen is aan zijn sterke amandelgeur als de zwam in de lengte opengescheurd wordt.
Grote parasolzwam: een grote bruine paddestoel met als bijzonder kenmerk dat er een ring om de steel zit die verschuifbaar is. De paddenstoel is 30 tot 35 cm hoog.
Hoe u de paddestoelen moet drogen:
U begint met het schoonmaken en wassen van de zwammen. Daarna snijdt u ze in stukjes van 3 tot 4 centimeter. De stukjes op een karton leggen waar eieren in hebben gezeten en op een zonnige dag in de zon zetten. Als de zon niet schijnt, kunt u een paar bakstenen op de kachel leggen en de paddestoelen op een bakplaat op de stenen zetten. Die bakstenen zijn nodig omdat anders de temperatuur te hoog is, waardoor de paddestoelen te snel drogen. Ze verliezen dan hun voedingswaarde. De zwammen zijn goed gedroogd als de stukjes gekrompen zijn tot een centimeter of twee en keihard zijn. In een lege jampot zijn de stukjes paddestoel zeker een jaar goed bewaarbaar.
Graanstamppot met paddenstoelen
200 g gerst, 2 keer bet volume van de gerst aan water (bij voorkeur bet water waarin de paddestoelen zijn geweekt), 1 kopje geweekte paddenstoelen (de gedroogde paddenstoelen in water leggen totdat ze ongeveer net zo groot zijn als voordat ze gedroogd werden), 1 kopje tamme kastanjes, mespuntje zout