Gremsjeliesj
home > recepten-uit-nederland > Gremsjeliesj
Matzes onder de kraan nat maken en in vergiet uit laten lekken. Dan met je handen in een grote schaal verkruimelen. Amandelen klein hakken. Appel raspen. Rozijnen in wijn laten wellen. Eigeel loskloppen. Deeg maken door suiker, zout, kaneel, citroenrasp, wijn met rozijnen, gehakte amandelen, appel door de matzekruimels mengen. Tot slot het eiwit stijfkloppen en voorzichtig door het mengsel scheppen. In geval het mengsel te nat is kan er wat matzemeel toegevoegd worden. Kleine bolle koekjes vormen. Aan beide kanten op niet te hoog vuur in olie bakken. Rozijnen bakken gauw aan. Warm zijn de gremsjeliesj het lekkerst.
Ingrediënten voor 4 personen
Ingrediënten voor 4 personen:
Recept voor Pesach
Tijdens Pesach mag men geen gegiste of gedesemde producten eten, in plaats daarvan eet men matzes. Gremsjeliesj is een typisch Nederlands – Joods pesachgebak gemaakt van matzes.
7 matzes, 4 eieren (eigeel en eiwit scheiden), 125 g suiker, 80 g ontvelde amandelen, 125 g gewelde rozijnen, 1 appel, 2 eetl. wijn, geraspte citroenschil, paar theel. kaneel, scheutje wijn mespunt zout eventueel. wat matzemeel gembersnippers olie om in te bakken.