Vijfschaft

home > recepten-uit-nederland > Vijfschaft

Waar het woord vijfschaft vandaan komt, is niet precies bekend. Aangenomen wordt dat de naam van het gerecht is afgeleid van het woord schaft, dat staat voor een maaltijd tussen de werktijden en dat vijf wellicht het uur, waarop de maaltijd gegeten werd aangeeft. Er is overigens ook nog een gerecht dat zevenschaft heet.

Laat de bruine bonen 24 uur in een pan met water weken, breng de bonen in het weekwater met het zout aan de kook en laat ze op laag vuur 30 minuten zachtjes doorkoken. Schraap de winterwortel en snijd in blokjes. Maak de uien schoon en snijd in ringen. Schil de aardappelen en snijd in vieren. Doe de winterwortel, de uien en de aardappelen bij de bruine bonen, zorg dat alles net onder water staat en breng aan de kook. Laat alles 40 minuten op laag vuur zachtjes doorkoken en doe de laatste 10 minuten de geschilde (ook de klokhuizen verwijderen) en in partjes verdeelde appelen erbij. Wel de rookworst intussen 15 minuten in heet, niet kokend water. Bak de plakjes ontbijtspek langzaam uit in een koekenpan. Giet dan het vocht van het gerecht af, vang dat op in een pannetje en bind het met wat aardappelmeel tot een sausje. Roer de boter erdoor en maak dit sausje op smaak af met zout en versgemalen peper. Doe de vijfschaft in een voorverwarmde schaal, giet het aardappelmeelsausje erover en leg er de in plakjes gesneden rookworst en plakjes uitgebakken spek op.





Ingrediënten voor 4 personen

Ingrediënten voor 4 personen:

250 g bruine bonen, 1 theel. zout, 250 g winterwortel, 2 uien, 750 g aardappelen, 2 zure appelen
200 g ontbijtspek in plakjes, 1 rookworst, aardappelmeel, 25 g boter, zout, versgemalen peper.