Gazpacho (koude tomatensoep)
home > recepten-uit-spanje > Gazpacho (koude tomatensoep)
Kerf de tomaten met een scherp mesje kruiselings in aan de onderkant. Leg ze 30 seconden in kokend water en meteen daarna in ijskoud water. De tomaten moeten de schrik van hun leven krijgen. Daarna laten ze zich gemakkelijk ontvellen. Snijd de gewassen paprika’s in kleine stukjes, maar houd de rode en groene gescheiden. Snijd de geschilde komkommer in blokjes. Hak de uien fijn. Snijd de gewassen bleekselderij overlangs in dunne reepjes. Doe de ontvelde tomaten en de helft van de ui, van de rode en groene paprika, van de komkommer en van de bleekselderij, alsmede de wijn en het paneermeel in een foodprocessor. Pers de knoflook erboven uit. Pureer de groenten tot een dik mengsel (het kan ook met een staafmixer of een roerzeef).
Voeg al roerende met kleine scheutjes de olie, het water en de azijn toe. Breng op smaak met zout en peper en laat de gazpacho 2 uur afkoelen.
Hak de olijven en prak de hardgekookte eieren tot kruim. Doe de overgebleven groenten, de zure room, de stukjes olijf, de stukjes ei en de croutons elk in een schaaltje. Zet de soep op tafel met de 9 schaaltjes eromheen. Laat iedereen naar smaak ingrediënten toevoegen.
Schenk er een glas rode rioja bij.
Ingrediënten voor 4 personen
Voor 4 personen:
4 vleestomaten – 2 uien – 1 groene paprika – 1 rode paprika – 1 komkommer – 4 stengels bleekselderij uit het binnenste van de struik – 1 mespunt gedroogde kruizemunt – 1/2 theelepel majoraan – 400 ml ijskoud water – 100 ml rode wijn – 2 eetlepels wijnazijn – 4 eetlepels olijfolie – 2 teentjes knoflook – 50 g paneermeel – 1 zakje croutons (soldaatjes) – 2 hardgekookte eieren – 1 bekertje zure room – 10 olijven zonder pit – zout en peper