Gemarineerde sardines (Escabeche)
home > recepten-uit-spanje > Gemarineerde sardines (Escabeche)
Sardines schoonmaken door kop en eventuele schubben te verwijderen. Daarna buikholte opensnijden en onder koud stromend water ingewanden uit buikholte verwijderen (u kunt ook aan uw vishandelaar vragen dit voor u te doen). Sardines wassen en drogen. Sardines door bloem halen.
Olijfolie verhitten in grote braadpan of koekenpan. Hierin sardines 5-10 minuten bakken. Sardines laten uitlekken op keukenpapier en in schaal leggen. Achtergebleven olijfolie weer verhitten en hierin ui, wortel, paprika en hele knoflookteentjes ca. 5 minuten bakken. Vuur laag zetten en azijn, 2 dl water, laurier, tijm, korianderzaadjes en naar smaak zout en peper toevoegen. Mengsel ca. 15 minuten zachtjes koken. Kokend mengsel over sardines schenken.
Sardines minimaal 24 uur laten marineren op een koele plaats.
Sardines met enkele eetlepels marinade koud serveren als voorgerecht. Lekker met brood erbij.
Marineren en bewaren:
hoe langer u de sardines marineert, hoe beter de smaak.
u kunt escabeche ca. 1 week bewaren in de koelkast. Serveer escabeche bij kamertemperatuur.
u kunt escabeche ook bij de lunch serveren of als onderdeel van een mediterraan buffet.
Variaties:
u kunt de escabeche-methode ook gebruiken voor makreel, tonijn, zwaardvis en garnalen of voor gevogelte.
varieert u ook eens met de toegevoegde kruiden. Denk bijvoorbeeld aan oregano, komijn, vers korianderblad en saffraan. U kunt de marinade extra smaak geven met sinaasappelsap en -rasp en/of chilipeper.
Ingrediënten voor 4 personen
Voorgerecht voor 4-6 personen:
1 kg sardines – bloem – 2 dl olijfolie – 1 ui, in dunne plakjes – 1 wortel, in dunne plakjes – 2 rode paprika’s, in ringen – 5-6 teentjes knoflook – 2 dl azijn – 2-3 laurierblaadjes – 1 takje tijm – 3-4 korianderzaadjes – zout en versgemalen peper